Pri Trumpu zasegli 90 praznih map: občutljivi dokumenti niso bili vrnjeni

Svet 02. Sep 202219:47 2 komentarja
Dom Mar-a-Lago
Marco Bello/REUTERS

Ameriško sodišče je odpečatilo več dokumentov, ki jih je FBI zasegel na domu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med drugim so našli 90 praznih map, kar nakazuje, da nekateri najbolj občutljivi vladni dokumenti še niso bili vrnjeni.

V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, ki jih je FBI avgusta zasegel v letovišču Mar-a-Lago Donalda Trumpa.Našli so tudi 90 praznih map, je razvidno iz podrobnega popisa zaseženih predmetov, ki ga je sodišče objavilo v petek.

zaseženi dokumenti Trump zaseženi dokumenti Trump
Jim Bourg/REUTERS
Jim Bourg/REUTERS

Iz popisa vsebine škatel zaseženega gradiva je razvidno tudi, da so bile prazne mape označene z dvema oznakama, in sicer “tajno”, druge pa pod “vrni sekretarju/vojaškemu uradniku”, kar nakazuje na to, da nekateri dokumenti z občutljivo vsebino niso bili vrnjeni, kot je bilo zahtevano. Po pisanju britanskega Guardiana to pomeni, da lokacija nekaterih najbolj strogo varovanih vladnih dokumentov ostaja neznana.

Zvezni agenti so zasegli tudi več deset dokumentov z oznako zaupno oziroma strogo zaupno, medtem ko so bili drugi brez oznak. Našli so tudi na stotine izrezkov iz časopisov in revij iz obdobja 2008-2020.

FBI vodi kazensko preiskavo o tem, kako je Trump ob svojem odhodu iz Bele hiše na svojo posest na Floridi odnesel kopico dokumentov. Kolikšno morebitno škodo to lahko povzroči ameriški nacionalni varnosti, še ni znano. A strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko ogrozilo predvsem tajne agente.

Od januarja je bilo na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago najdenih najmanj 320 zaupnih dokumentov. Več kot 100 jih je bilo zaseženih med avgustovsko preiskavo. Trump je preiskavo označil za politično motiviran napad nanj, skoraj vsi vodilni republikanci pa so se strnili okoli njega in mu stopili v bran. Njegovi odvetniki skušajo dokazati, da je treba zadevo obravnavati podobno kot takrat, ko v knjižnico ne vrneš izposojene knjige. Ob tem trdijo, da ne gre za resno grožnjo ali zaroto.

Demokrati pa trdijo, da dokumenti razkrivajo odkrito nezakonito delovanje Trumpa, kar bi moralo biti kazensko preganjano.

Po preiskavi FBI so številni uslužbenci organov pregona opozorili, da so nekatere državne institucije in vladni uslužbenci v nevarnosti, še posebej, ker so jih desničarski politiki in medijski poznavalci skušali obtožiti, da skušajo zaustaviti vsakršno Trumpovo politično vrnitev. Donald se sicer leta 2024 želi ponovno potegovati za predsedniški stolček.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje