Trumpa doletela nova kazenska ovadba, očitajo mu spodkopavanja volitev leta 2020

Svet 15. Avg 202308:29 4 komentarji
Donald Trump
Marco Bello/REUTERS

Bivšega predsednika ZDA Donalda Trump, ki je sicer glavni kandidat za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024, so kazensko ovadili zaradi poskusa spodkopavanja volitev pred tremi leti v Georgii. Gre za četrto kazensko ovadbo zoper Trumpa letos. V vseh primerih milijarder zanika krivdo.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je bil kazensko ovaden zaradi poskusa spodkopavanja izida na predsedniških volitev leta 2020 v zvezni državi Georgia, kjer je bil poražen. Skupaj so ovadili 19 ljudi, piše BBC.

Trump ima čas do 25. avgusta, da se “prostovoljno preda” oblastem v omenjeni zvezni državi. Tožilka Fani Willis sicer upa, da bo sodni postopek lahko stekel v roku šestih mesecev.

Državna tožilka okrožja Fulton Willis je februarja 2021 sprožila preiskavo obtožb o vmešavanju v volitve proti Trumpu in njegovim sodelavcem. Preiskavo je začela zaradi telefonskega klica Trumpa državnemu sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti demokratu Joeju Bidnu v Georgii. Trump trdi, da s tem klicem ni bilo nič narobe.

Državna tožilka je najprej sklicala posebno veliko poroto, ki je v osmih mesecih dela zaslišala 75 prič in julija podala priporočila. Posebna velika porota ni našla nobenih dokazov o razširjenih volilnih prevarah leta 2020, ki bi lahko spremenile izid volitev.

Maja lani pa je Willis nato sklicala sedanjo veliko poroto, ki je sprejela dokument z 41. točkami obtožnice.

Med ovadenimi so tudi nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, nekdanji vodja njegovega kabineta Mark Meadows, nekdanji odvetnik Bele hiše John Eastman in nekdanji uslužbenec pravosodnega ministrstva Jeffrey Clark.

Ovadba jim očita, da so zavestno in nezakonito želeli spremeniti rezultat volitev v Georgii v korist Trumpu, obtoženi so tudi lažnih izjav, poneverbe, vplivanja na priče, krajo, vdora v računalnike, poskus goljufanja države in drugo. Zagrožena je večletna zapora kazen.

Trump je sicer glavni kandidat za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024. Zdajšnjo preiskavo tožilke Willis, sicer demokratke, pa je označil za politično motivirano. Namen naj bi bi škodovati njegovi predsedniški kampanji.

Gre za četrto kazensko ovadbo zoper Trumpa letos. Zvezni tožilci bivšega predsednika preganjajo zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti na Floridi in spodnašanja izida volitev v Washingtonu, državni tožilec Manhattna pa v New Yorku zaradi domnevnih kaznivih dejanj povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju. V vseh primerih Trump zanika krivdo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje