Trumpovega političnega stratega Bannona izpustili na prostost

Svet 16. Nov 202108:29 0 komentarjev
Steve Bannon
Jim Bourg/REUTERS

Pristojna sodnica je tesnega sodelavca nekdanjega predsednika ZDA Steva Bannona izpustila na prostost brez plačila varščine. Bannona bremenijo obtožbe, povezane z napadom na ameriški kongres januarja letos. Včeraj se je sam predal policiji.

Nekdanjega političnega stratega Bele hiše Stevea Bannona so po predaji oblastem zaradi obtožbe o zaničevanju kongresa že izpustili na prostost.  Bannon je obtožen zaničevanja kongresa, ker je zavrnil poziv na zaslišanje v preiskavi napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja. O krivdi ali nedolžnosti se bo izrekel v četrtek.

Sodnica za varščine Robin Meriweather ga je izpustila na prostost brez varščine, vendar mu je ukazala, da se vsak teden javi sodnim uradnikom in izroči potni list. Če bo obsojen, bo dobil najmanj 30 dni oziroma največ leto dni zapora za vsako od dveh točk obtožnice. Ena je zaradi zavrnitve pričanja, druga pa zaradi zavrnitve predaje dokumentov.

Že med potjo na policijo je Biden novinarjem dejal, da bodo zrušili režim sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna. Kasneje je napovedal, da bo šel v ofenzivo ter da bo pravosodnemu ministru ZDA Merricku Garlandu, predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in predsedniku ZDA Bidnu hudo žal, da ga preganjajo.

Bannona so pred sodiščem pričakali Trumpovi nasprotniki z velikim napihnjenim balonom podgane v podobi nekdanjega predsednika ZDA in transparenti, na katerih je med drugim pisalo, da “niti klovni niso nad zakonom”.

Steve Bannon
James Lawler Duggan/REUTERS

Spomnimo, Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli kongres, da preprečijo formalno potrditev Bidnove zmage na lanskoletnih predsedniških volitvah v ZDA. Preiskovalni odbor je po Bannonovi zavrnitvi udeležbe na zaslišanju in predaje dokumentov glasoval za obtožbo zaničevanja ameriškgea kongresa, kar je potem potrdil celoten predstavniški dom in primer je prevzelo ministrstvo za pravosodje ZDA.

Zvezni tožilci so sklicali veliko poroto, ki je v petek potrdila obtožnico. Podoben postopek grozi tudi nekdanjemu šefu kabineta Marku Meadowsu, ki je na Trumpovo zahtevo prav tako zavrnil udeležbo na zaslišanju. Trump je medtem vložil tožbo na zveznem sodišču, da odboru prepreči dostop do dokumentov iz nacionalnih arhivov, ki bi lahko osvetlili, kaj so ključni igralci Trumpove vlade počeli pred, med in po napadu na kongres.

Tožba, v kateri se Trump sklicuje na izvršni privilegij predsednika ZDA, je trenutno na zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu, epilog pa bo v vsakem primeru na vrhovnem sodišču ZDA. Biden je kot predsednik ZDA zavrnil Trumpovo sklicevanje na privilegij, vrhovno sodišče pa bo odločalo, kdo ima prav.

Steve Bannon
Jim Bourg/REUTERS

Izvršni privilegij se na Bannona ne more nanašati v nobenem primeru, ker 5. januarja ni bil državni uslužbenec, ko je v svoji oddaji napovedal, da bo “jutri v Washingtonu izbruhnil cel hudič”.

Trump je imel na dan napada najprej zborovanje privržencev pred Belo hišo, ki jim je ponovil nepotrjene obtožbe, da so mu ukradli volitve in jih je pozval, da gredo skupaj nad kongres. Sam je šel v Belo hišo in napad spremljal po televiziji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!