Trumpovemu podjetju grozi obtožnica zaradi utaje davkov

Svet 29. Jun 202115:33 > 16:18 0 komentarjev
Donald Trump
Octavio Jones/File Photo/REUTERS

Tožilci naj bi v kratkem vložili obtožnico, ki družinskemu podjetju nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa očita utajo davkov pri izkoriščanju ugodnosti zaposlenih. Vzporedno proti Trumpu poteka tudi preiskava, povezana z manipuliranjem cen nekaterih zemljišč. Bi to lahko zapečatilo njegovo politično prihodnost?

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu grozi resen finančni in politični udarec, poroča Guardian. Tožilci bi namreč lahko v kratkem vložili obtožnico, ki njegovemu družinskemu podjetju The Trump Organization očita kaznivo dejanje utaje davkov pri izkoriščanju ugodnosti iz delovnega razmerja, kot so uporaba stanovanj in avtomobilov ter plačevanje šolnin za družinske člane nekaterih zaposlenih.

Kot poroča časnik, Trump najverjetneje ne bo ovaden, a bi sodna drama lahko močno poslabšala odnose z bankami in poslovnimi partnerji ter finančno pokopala njegovo podjetje. S tem bi bila pod vprašaj postavljena tudi možnost njegove politične vrnitve.

Trumpov odvetnik Ron Fischetti je obtožbe zavrnil kot “nezaslišane in brez primere”. “Želijo se le maščevati Donaldu Trumpu. Krivdo bomo zavrnili in zahtevali, da sodišče zavrže obtožnico.”

Dolgotrajna preiskava, ki jo vodi okrožni tožilec Cyrus Vance, se je začela, potem ko je Trumpov nekdanji odvetnik Michael Cohen pred predsedniškimi volitvami leta 2016 podkupil ženski, ki naj bi imeli spolne odnose s Trumpom. Ta je obtožbe zanikal.

“Tvegan obrat v sodni praksi”

Preiskava se po poročanju Guardiana trenutno osredotoča na dolgoletnega finančnega direktorja Trumpove organizacije 73-letnega Allena Weisselberga. Tožilci preiskujejo njegovega sina Barryja, ki naj bi brezplačno ali za majhno plačilo uporabljal Trumpovo stanovanje, ter ostale družinske člane, ki naj bi dobili avtomobile na lizing. Predmet preiskave so tudi plačila šolnine, ki jih je prejela šola, ki jo obiskujejo Weisselbergovi vnuki.

Vrednost takšnih daril se meri v več deset ali celo sto tisoč dolarjih in morebitne utaje davkov bi lahko za Trumpovo podjetje pomenile velike težave. Fischetti medtem vztraja, da dodatne ugodnosti iz delovnega razmerja ne morejo biti razlog za kazensko ovadbo, saj bi to predstavljalo tvegan obrat v sodni praksi.

“V zadnjih stotih letih nismo našli primera, ko bi bil uslužbenec ovaden zaradi dodatnih ugodnosti iz delovnega razmerja, kaj šele korporacija,” je povedal odvetnik. “Če bi želeli dokazati kaznivo dejanje, bi moralo iti za korist korporacije z vedenjem korporacije,” je Guardian povzel Fischettijevo izjavo, ki jo je dal agenciji AP. “Takšnih dokazov nimajo.”

Časnik se kljub temu sprašuje, ali bo Weisselberg pod takšnim pritiskom vendarle ostal zvest Trumpu ali pa bi se lahko obrnil proti njemu. Kljub temu da nekdanji predsednik, ki je novembra izgubil proti Joeju Bidenu, ostaja politično aktiven, se zdi, da se njegova politična prihodnost ob takšnih sodnih dogajanjih krha.

Preiskava cen zemljišč

Vance, ki pravi, da bi bilo nezakonito delovanje Trumpovega podjetja lahko obširno in dolgotrajno, med drugim preiskuje Trumpove davčne napovedi in zaslišuje priče, vključno z zaposlenimi in izvršnimi predstavniki korporacije.

Trumpa medtem preiskuje tudi generalna državna tožilka Letitia James. Trump naj bi namreč napihnil vrednost nekaterih zemljišč, ki jih ima v lasti, zato da je pridobil boljše pogoje posojil, vrednost drugih pa znižal, da bi tako plačal nižje davke.

Trump je v izjavi, ki jo je včeraj objavil na svoji spletni strani, zapisal, da so se proti njemu zarotili “politično motivirani tožilci, ki so bili izvoljeni prav zato, da bodo zrušili Donalda Trumpa”. “To je zelo nevarno za našo državo. Ljudje tega ne bodo prenašali. Zapomnite si, če lahko to naredijo meni, lahko enako naredijo vsakomur,” je še zapisal in tožilce označil za “lovce na čarovnice”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!