Zmaga za Donalda Trumpa: konkretno povedel med republikanci v Iowi

Svet 16. Jan 202406:42 > 09:33 3 komentarji
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki se letos znova podaja v boj za predsedniški stolček, kaže dobro. Na strankarskih zborovanjih v ponedeljek je v Iowi dobil več kot polovico glasov. S tem je zanesljivo zmagal pred republikanskim kandidatom Ronom DeSantisom.

Že kmalu po sinočnjem strankarskem zborovanju so glavne ameriške televizije Donalda Trumpa razglasile za zmagovalca tekme za republikansko nominacijo v Iowi.

Trump je v govoru pred podporniki po razglasitvi izidov v umirjenem tonu pozval Američane, naj se združijo v podporo njegovi kampanji, da bi na predsedniških volitvah jeseni premagali demokrata Joeja Bidna. Izpostavil je še, da želi “zgladiti svetovne probleme”, poroča britanski BBC.

Po vseh preštetih glasovih je jasno, da je z 51 odstotki glasov močno povedel pred ostalimi republikanskimi kandidati. Guverner Floride DeSantis je dobil 21 odstotkov glasov ter se obdržal v tekmi. To bi verjetno končal, če bi pristal na tretjem mestu za nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley, saj je največ časa in denarja porabil prav za dober rezultat v Iowi.

Haley se je z 19 odstotki glasov uvrstila na tretje mesto. Ankete ji napovedujejo precej boljši rezultat že naslednji torek na naslednjih strankarskih volitvah v New Hampshiru. Nato sledijo volitve v Južni Karolini, kjer tako Haley kot DeSantis upata na precej boljša izida.

Manj kot osem odstotkov glasov je dobil poslovnež Vivek Ramaswamy, ki je takoj po objavi rezultatov izstopil iz volilne tekme in podprl Trumpa. Boj za Belo hišo je opustil tudi Asa Hutchinson, ki je v Iowi zbral manj kot odstotek glasov.

Trumpovi odstotki nad pričakovanji, presegel je rekord

Aktualni predsednik Biden je v prvem odzivu na rezultat na družbenem omrežju X izkoristil priložnost za zbiranje sredstev. “Zdi se, da je Donald Trump pravkar zmagal v Iowi. V tem trenutku je jasen vodilni kandidat na drugi strani,” je zapisal. Dodal je, da gre na teh volitvah za boj proti skrajnim republikancem. “Če ste z nami, zdaj prispevajte,” je sedanji predsednik pozval podpornike.

Trump je v Iowi postavil tudi rekord v podpori kandidata, ki trenutno ni v Beli hiši. Do sedaj je imel rekordno podporo republikanec Bob Dole, ki je leta 1988 dobil strankarska zborovanja v Iowi s prednostjo 12 odstotkov pred najbližjim zasledovalcem. Trump si je namreč zagotovil prednost okoli 30 odstotnih točk.

Strankarska zborovanja v Iowi je sicer zaznamoval hud mraz, slavil pa je kandidat z najbolj gorečimi podporniki. “Morate priti na zborovanja, četudi potem padete od onemoglosti,” jih je v nedeljo pozval Trump.

Donald Trump v Iowi
Foto: PROFIMEDIA

Strankarske volitve in zborovanja se bodo nadaljevali do poletja, ko bodo imeli republikanci nacionalno konvencijo v Milwaukeeju oziroma avgusta, ko bo demokratska konvencija v Chicagu. Tam bodo delegati obeh strank potrdili zmagovalca, ki se bosta 5. novembra pomerila na predsedniških volitvah.

Trenutno nič ne kaže, da bo tekma kaj drugačna kot leta 2020, ko sta se pomerila republikanec Trump in demokrat Joe Biden, ki v svoji stranki prav tako nima resne konkurence. Trump se sicer sooča s štirimi kazenskimi postopki in ankete kažejo, da bi se mu del republikanskih volilcev odpovedal, če bi bil pravnomočno obsojen. Biden pa se sooča z izjemno nizko podporo v anketah, pri čemer mu želijo republikanci v predstavniškem domu kongresa do volitev pripraviti še ustavno obtožbo.

Kljub dobrim napovedim pa še do začetka februarja ne bo znano, ali bo lahko Trump kandidiral na predsedniških volitvah. Potem ko mu je nekaj zveznih držav prepovedalo kandidaturo, bo zdaj o njej 8. februarja odločalo ameriško vrhovno sodišče.

Demokrati so Iowi odvzeli status države, ki prva izbira kandidata, glasovali bodo namreč do marca po pošti. Prva izbira pa bo tokrat 23. januarja v New Hampshiru. Iowa je majhna podeželska država, ki predstavlja en odstotek celotnega prebivalstva ZDA. Zadnji demokrat, ki je tam na predsedniških volitvah dobil več glasov od republikancev, je bil leta 2012 Barack Obama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje