Truplo nekdanjega japonskega premierja prepeljali v Tokio

Svet 09. Jul 202209:45 0 komentarjev
Šinzo Abe
REUTERS/Issei Kato

Mrliški voz s truplom umorjenega nekdanjega japonskega predsednika vlade Šinza Abeja je danes iz mesta Nara, kjer je bil Abe ustreljen, prispel v Tokio. Volilna kampanja za zgornji dom japonskega parlamenta se medtem nadaljuje, pa čeprav z močno okrepljenimi varnostnimi ukrepi.

Šinzo Abe je bil v petek ustreljen ravno na predvolilnem dogodku nedaleč od Osake. Stal je na odru in se zavzemal za kandidata Keija Sata iz svoje vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), ko mu je od zadaj pristopil moški, oblečen v sivo majico in rjave hlače, in izstrelil najmanj dva strela.

Aktualni premier Fumio Kishida iz vrst LDP je danes po poročanju časopisa Yomiuri Shimbun na predvolilnem shodu v prefekturi Yamanashi pred 600 podporniki sporočil, da ne smejo dopustiti, da bi nasilje zatiralo svobodo govora. To je bil prvi predvolilni dogodek za Kishido po Abejevi smrti, zaznamovali pa so ga strogi varnostni ukrepi. Japonci se bodo na volišča odpravili v nedeljo.

Po poročanju japonskih medijev bo Abejev pogreb potekal v torek v krogu družine in bližnjih sodelavcev.

Nizu sporočil domačih in tujih voditeljev, ki so izražali ogorčenje in obžalovanje nad nasilno smrtjo Abeja, se je danes pridružil tudi kitajski predsednik Ši Džinping. Po poročanju kitajske televizije CCTV je Ši v svojem imenu in imenu vlade ter kitajskega ljudstva Abejevim sorodnikom izrekel sožalje.

Kot poroča AFP, sta Xi in Abe gojila hladen, a stabilen odnos. Abe je bil sicer na Kitajskem skrajno nepriljubljen, v veliki meri zaradi njegovih stališč glede vloge Japonske v drugi svetovni vojni, kar je tudi javno oznanjal z obiski svetišča Jasukuni, posvečenega padlim japonskim vojakom, tudi vojnim zločincem.

Šinzo Abe Šinzo Abe
REUTERS/ Kim Kyung-Hoon
Šinzo Abe Šinzo Abe
REUTERS/ Kim Kyung-Hoon
Šinzo Abe Šinzo Abe
REUTERS/Issei Kato

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!