Tudi Finska v omejevanje vizumov za ruske državljane

Svet 16. Avg 202214:45 > 15:46 0 komentarjev
Pekka Haavisto
Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/REUTERS

Prejšnji teden so v Talinu med drugim odločili, da večini ruskih državljanov ne bodo več izdajali vizumov, konkreten ukrep omejevanja izdajanja vizumov ruskim državljanom pa zdaj uvaja še vlada v Helsinkih. Finska bo število vizumov, ki jih izdajo ruskim državljanom, s 1. septembrom zmanjšala za 10 odstotkov.

Finske oblasti bodo s 1. septembrom omejile število izdanih turističnih vizumov za ruske državljane na 10 odstotkov sedanjega števila zaradi vse večjega nezadovoljstva z ruskim turizmom v času vojne v Ukrajini, je danes sporočila vlada. To nameravajo storiti tako, da bodo skrajšali čas za oddajo vlog za turistične vizume.

“Turističnih vizumov ne bomo popolnoma ukinili, vendar se bo njihovo število znatno zmanjšalo,” je na novinarski konferenci v Helsinkih dejal finski zunanji minister Pekka Haavisto in pojasnil, da bodo to dosegli tako, da bodo skrajšali delovni čas urada za oddajo vlog za turistične vizume, saj popolna prepoved izdaje na podlagi državljanstva ni mogoča. “To pomeni, da bodo druge vrste vizumov – obiski sorodnikov, delo, študij – imele prednost in jim bomo namenili več časa,” je še dodal Haavisto.

Finska bo preučila tudi možnost uvedbe posebne kategorije humanitarnih vizumov, ki jih trenutno nima. To bi lahko v določenih okoliščinah precej olajšalo položaj ruskih novinarjev ali zaposlenih na nevladnih organizacijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Haavisto je napovedal še, da se Finska zavzema za prekinitev sporazuma Evropske unije z Rusijo o poenostavitvi vizumskih postopkov, zaradi česar bi se cena turističnih vizumov s 35 evrov zvišala na 80 evrov. To bo Finska izpostavila tudi 30. avgusta na srečanju zunanjih ministrov EU na Češkem.

K omejitvi vizumov je že pred dnevi pozvala finska premierka Sanna Marin. “Ni prav, da Rusija bije agresivno, brutalno vojno agresije v Evropi, Rusi pa lahko živijo običajno življenje, potujejo po Evropi, so turisti,” je sporočila.

Sanna Marin
Finska premierka Sanna Marin (Franck Robichon/REUTERS)

Do splošne prepovedi izdaje vizumov za ruske državljane zadržani v Berlinu

Finska je bila doslej edina ruska soseda v EU, ki še ni omejila turističnih vizumov za ruske državljane. Vendar se je nezadovoljstvo v državi sprožilo po tem, ko je Rusija 15. julija ob sproščanju ukrepov za zajezitev covida-19 odpravila omejitve za potovanja in se je število ruskih turistov, ki so se odpravljali na Finsko, nenehno povečevalo.

Trenutno Finska dnevno obravnava približno 1.000 ruskih prošenj za vizum, in čeprav so številke še vedno precej nižje od tistih iz obdobja pred covidom-19, je mejo med Rusijo in Finsko julija prečkalo več kot 230.000 ruskih državljanov.

Češka je, spomnimo, že sporočila, da bi lahko bila splošna prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane naslednja v nizu sankcij, ki bi jih EU uvedla proti Moskvi zaradi invazije v Ukrajini. Praga bo to tudi predlagala na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU, a članice glede predloga trenutno niso enotne. Nemški kancler Olaf Scholz se je namreč v ponedeljek na srečanju s premierji nordijskih držav v Oslu izrekel proti prepovedi vstopa v EU za ruske državljane, pri čemer je izpostavil tiste, ki bežijo pred režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ker evropska pravila predvidevajo, da lahko imetniki vizumov prečkajo države Unije, v katere niso prvotno namenjeni, lahko ruski državljani z vizumi, izdani v državi EU, vstopijo tudi v države, ki bi se po zgledu Estonije odločile, da prepovedo vstop ruskim državljanom, čeprav so jim vizum že izdali. Več v prispevku Estonija močno omejuje izdajo vizumov za državljane Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!