Tudi na Češkem in v Nemčiji še naprej divjajo obsežni gozdni požari

Svet 28. Jul 202216:03 0 komentarjev
požar nemčija češka
PROFIMEDIA

Na stotine gasilcev se že četrti dan zapored bori s požari v Nemčiji na jugu zvezne dežele Brandenburg in v narodnem parku Saška Švica v zvezni deželi Saška, prav tako pa je požar aktiven na drugi strani meje na Češkem, kjer gori gozd v narodnem parku Češka Švica. Po navedbah gasilcev so razmere napete predvsem na češki strani.

Na Saškem je po besedah tiskovnega predstavnika okrožnega urada, ki pokriva območje Saške Švice, na terenu osem helikopterjev za gašenje požarov. Danes zjutraj je gorelo približno 250 hektarjev gozda, po podatkih regionalnih oblasti pa je požar ponoči prečkal mejo s Češke v Saško Švico severno od območja prejšnjega požara med krajema Grosser Winterberg in Grosser Zschand.

Notranji minister saške deželne vlade Armin Schuster je pohvalil prizadevanja gasilcev v narodnem parku. “Intervencijske sile se borijo do skrajnih meja izčrpanosti,” je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Schuster. Po njegovih besedah je položaj edinstven, saj se je zgodil prvič v zgodovini.

V Brandenburgu, kjer se je v ponedeljek razplamtel požar, naj bi se po poročanju dpa razmere nekoliko umirile. Požar sicer še vedno gasi več kot 320 gasilcev iz celotne zvezne dežele, razteza pa se na 800 hektarov velikem področju. Da bi dodatno omejili požar, je danes ponoči na teren prispelo oklepno vozilo nemške vojske, prav tako podporo iz zraka ponovno zagotavljata vojska in državna policija.

požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA
požar nemčija češka požar nemčija češka
PROFIMEDIA

V odgovor na težke razmere v narodnem parku Češka Švica na češki strani meje pa je EU mobilizirala dva kanaderja iz flote rescEU, ki sta že prispela v državo. Prav tako sta bila mobilizirana dva helikopterja za gašenje iz Slovaške in Poljske, so sporočili iz Evropske komisije.

Po poročanju češke tiskovne agencije CKT, je položaj na terenu sicer stabilen, vendar so razmere še vedno napete. Po besedah češkega notranjega ministra Vita Rakusana bi lahko bil prihod kanaderjev prelomnica v boju proti gozdnemu požaru, saj ta letala lahko naenkrat na požarišče odvržejo do 6000 litrov vode, še navaja dpa. Gasilci so prišli tudi iz oddaljenih regij Češke, da bi razbremenili izčrpane kolege. Stroji za spravilo lesa v gozdu medtem vzpostavljajo požarne preseke, s čimer naj bi postavili ovire na poti širjenja požara. Zaradi ognjenih zubljev so morali evakuirati več kot 450 ljudi.

Zaradi ognja v narodnem parku na Češkem je velik oblak dima prekril dobršen del države, dim pa je zaneslo tudi do 100 kilometrov oddaljene Prage. Na Češkem je požar izbruhnil v nedeljo, oblasti pa domnevajo, da je bil podtaknjen. Zaradi rekordnih temperatur in suhega vremena pa je močan veter rnato aznesel dim po velikem delu države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!