S poletjem se spreminja delovni čas trgovin na Hrvaškem

Svet 23. Feb 202314:57 0 komentarjev
Supermarket Tommy Hrvaška
PROFIMEDIA

Hrvaške trgovine bodo od julija odprte največ 16 nedelj na leto. Izjeme bodo tržnice in trgovine ob prometnicah, v hotelih in kulturnih ustanovah.

Hrvaška vlada je v sabor poslala predlog zakona o trgovini, po katerem bodo trgovine lahko odprte le 16 nedelj na leto. Predlog med izjemami določa tržnice in trgovine ob prometnicah, v hotelih in kulturnih ustanovah. Predlog se bo po načrtih uveljavil z julijem, je danes dejal gospodarski minister Davor Filipović.

Preberite še: Hrvaška vlada bi omejila delo trgovin ob nedeljah

“Mislim, da je 16 nedelj dobro ravnovesje in da bo to prispevalo k večjim pravicam delavcem in k boljšemu družinskemu življenju,” je izjavil hrvaški premier Andrej Plenković.

Trgovci bodo lahko sami določili, kdaj bodo imeli odprte trgovine. V tednih, ko bo nedelja delovni dan, bo največje tedensko število delovnih ur lahko znašalo 105 ur, namesto 90 ur, kolikor jih dovoljujejo za delo od ponedeljka do sobote.

Za letošnje leto se 16 dovoljenih nedelj ne bo štelo v nedelje, ki so bile delovne do začetka veljavnosti zakona.

Preberite še: Hrvaška vlada nad podražitve: Znižajte cene na čas pred 1. januarjem

Predlog zakona določa izjeme. Ob nedeljah bodo lahko med drugim odprte trgovine na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v pristaniščih, na ladjah, bencinskih postajah, v bolnišnicah, hotelih in kulturnih objektih. Med izjemami bodo po predlogu tudi tržnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!