Tudi španskemu premierju in obrambni ministrici nezakonito prisluškovali

Svet 02. Maj 202212:13 > 12:26 0 komentarjev
Pegasus
PROFIMEDIA

Španska vlada je danes potrdila, da sta bila španski premier Pedro Sanchez in obrambna ministrica Margarita Robles žrtvi nezakonitega prisluškovanja z uporabo izraelske vohunske programske opreme Pegasus.

Španska vlada je danes sporočila, da sta bila mobilna telefona španskega premiera Pedra Sancheza in obrambne ministrice Margarite Robles predmet “nezakonitega” in “zunanjega” prisluškovanja z uporabo izraelske vohunske programske opreme Pegasus. “Ne gre za domneve, ampak za izjemno resna dejstva,” je danes na izredni novinarski konferenci informacijo potrdil minister Felix Bolanos. “Želimo, da pravosodje opravi preiskavo,” je dodal.

Kot je dejal, so maja 2021 dvakrat vdrli v Sanchezov mobilni telefon, junija 2021 pa tudi v mobilni telefon Robles. V obeh primerih je bilo pridobljenih “nekaj podatkov iz obeh mobilnih telefonov”, je dejal. “Popolnoma prepričani smo, da gre za vdor od zunaj (…), saj v Španiji, v demokraciji, kot je naša, vse posege izvajajo uradni organi s sodno odredbo,” je dejal. “V tem primeru ni bilo nobene od teh okoliščin,” je dejal.

Pri tem ni navedel, ali španski organi vedo, ali so Sanchezu in Robles prisluškovali iz tujine. “Ko govorimo o vdoru od zunaj, mislimo na to, da ga niso izvedli državni organi in da ga niso odobrila sodišča,” je pojasnil.

Španske oblasti so že minuli teden napovedale preiskavo državnih obveščevalnih služb, potem ko je skupina za zaščito pravic sporočila, da je bila vohunska programska oprema Pegasus uporabljena za vdor v telefone katalonskih separatističnih voditeljev.

Pegasus, ki ga je zasnovalo izraelsko podjetje NSO, po namestitvi v mobilni telefon omogoča dostop do sporočil, podatkov ali daljinsko aktiviranje naprave za snemanje zvoka ali slike. Po podatkih nevladne organizacije Amnesty International je bila ta programska oprema morda uporabljena za vdor v do 50.000 mobilnih telefonov po vsem svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!