Tudi v Bidnovi pisarni in na njegovem domu našli zaupne dokumente

Svet 10. Okt 202308:12 0 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden (Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS)

Posebni tožilec Robert Hur je v nedeljo in ponedeljek opravil pogovor s predsednikom ZDA Joejem Bidnom o zaupnih dokumentih, ki so jih našli v njegovi nekdanji pisarni in na domu v Delawaru iz časa, ko je bil podpredsednik ZDA v vladi Baracka Obame, je v ponedeljek zvečer sporočila Bela hiša.

“Prostovoljni intervju je potekal v Beli hiši dva dni. Kot smo povedali že na začetku, predsednik in Bela hiša sodelujeta s preiskavo, in kot je bilo to primerno, smo javnost seznanjali z njenim potekom in bili preglednik, kot smo lahko glede na potrebo po zaščiti integritete preiskave,” je sporočila Bela hiša.

Pravosodni minister Merrick Garland je januarja imenoval Roberta Hura za preiskavo dokumentov, ki so jih najprej našli pravniki Joeja Bidna v njegovi nekdanji pisarni v Washingtonu pri think tanku Global Engagement, kasneje pa še preiskovalci FBI v nekdanji pisarni na univerzi Pennsylvania in v garaži na njegovem domu v Delawaru.

Garlandu zaradi političnega ravnotežja ni preostalo drugega, potem ko je za preiskavo dokumentov, ki jih je iz Bele hiše odnesel bivši predsednik Donald Trump, imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha.

Razlika med Trumpom in Bidnom je v tem, da se Biden ni upiral vrnitvi dokumentov vladi oziroma Nacionalnemu arhivu. Do dokumentov, ki jih je Trump hranil v Mar a Lagu na Floridi, so agenti FBI po drugi strani prišli šele po izvršitvi naloga za preiskavo.

Preiskava dokumentov je za Bidna politično nerodna v času, ko kandidira za drugi mandat na položaju predsednika ZDA. Wall Street Journal poroča, da je med uradniki Bele hiše precej slabe volje, ker preiskava ni končana, kot je bila na primer podobna preiskava Trumpovega podpredsednika Mika Pencea, pri katerem so prav tako našli nekaj zaupnih dokumentov, vendar jih je nemudoma izročil.

Pogovor z Bidnom sicer nakazuje, da se Hurova preiskava izteka, njegovo poročilo pa naj bi bilo objavljeno v prihodnjih tednih ali mesecih, poroča časopis. Tako Biden kot Pence sta javno povedala, da nista vedela za dokumente, ki so jih našli pri njima, niti nista vedela, kako so končali tam, kjer so jih našli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!