Tudi v Nemčiji in na Danskem vam napačna tetovaža lahko povzroči težave

Magazin 28. Dec 202218:37 2 komentarja
profimedia

Čeprav so tetovaže čedalje bolj običajne in sprejemljive, vas ponekod po svetu lahko spravijo v težave. V teh petih državah so določeni motivi ali tetovaže na nekaterih delih telesa v celoti prepovedani.

Skozi zgodovino so si ljudje telesa želeli okrasiti na različne načine. Nekateri so uporabljali nakit, ponekod so si preluknjali ušesa, drugod so se odeli v vojaške barve. V mnogih kulturah pa je prisotno tetoviranje. To se je kasneje razširilo in postalo vedno bolj dostopno, danes so studii, v katerih se je mogoče tetovirati, praktično na vsakem koraku. Kljub temu pa vam tetovaža ponekod še lahko prinese težave.

Tudi v naših krajih so tetovaže še pred nekaj desetletji močno izstopale. Povezovalo se jih je z zaporniki, mornarji in vojaki, ki so si na roke tetovirali datum služenja v JLA. Danes so tetovaže vsaj pri nas nekoliko bolj običajne. A vam, sodeč po pisanju portala Brightside, lahko prinesejo težave vsaj v naslednjih petih državah.

Tajska

Eno izmed osnovnih pravil pri obisku Tajske je, da se ne smete norčevati iz kralja ali kraljeve družini. Prepovedano pa je tudi norčevanje iz Bude. Tajska je namreč pretežno budistična država, podobe in kipi Bude pa veljajo za svete. Če mislite, da se boste s tatujem poklonili Budi, se močno motite.

Tetovaža Bude na roki ali hrbtu velja za nespoštljivo ter žaljivo. Zato so na Tajskem takšne tetovaže prepovedane, tako za domačine kot za tujce. Zato se priporoča, da svojo tetovažo z motivom Bude med obiskom Tajske zakrijete.

tetovaža
Profimedia

Danska

Na Danskem je od leta 1996 uradno prepovedano tetoviranje rok, vratu ali obraza. Danci so sicer zelo liberalni, zato boste med sprehodom po Kopenhagnu videli veliko ljudi s tetovažami. Zakon je tako v praksi bolj mrtva črka na papirju. Težavo lahko predstavlja le odločitev, da se boste tetovirali prav na Danskem. Tetovator lahko namreč zavrne poslikavo glave ali rok. Na srečo pa v sosednjih državah ni podobnih omejitev.

Havaji

Na Havajih obstajata dve mesti, na katerih vas ne smejo tetovirati, razen če je prisoten zdravnik. Prisotnost zdravnika je obvezna pri tetoviranju za ušesom in pod vekami.

tetovaža
Profimedia

Severna Koreja

Tuti tetoviranje je v Severni Koreji strogo nadzorovano. Tako si ne smete tetovirati besede ljubezen, če čustva izkazujete lastni družini, lahko pa jo uporabite v kontekstu ljubezni do domovine. Slike vladarjev veljajo za svetinjo, zato tiste, ki imajo tetovirano podobo Kim Jong Una ali njegovih prednikov, čaka večletna zaporna kazen.

Japonska

Čeprav tetovaže na Japonskem niso prepovedane, niso dobrodošle povsod. Razlog se kriva v preteklosti, ko so tetovaže povezovali z jakuzami. Zato poskrbite, če se na Japonskem odpravljate na bazen, fitnes, restavracijo ali drug podoben kraj, da bodo tatuji zakriti.

suši
Profimedia

Nemčija

Čeprav so tetovaže v Nemčiji pogoste in običajne, so nekatere podobe prepovedane in se jih lahko kaznuje. Prepovedane so tetovaže svastike in drugih podobnih simbolov, ki se nanašajo na nacizem. Nemci podobno gledajo tudi na komunistične simbole, tetovatorji lahko denimo zavrnejo motive srpa in kladiva, rdeče zvezde …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje