Turčija naj bi “v nekaj tednih” ratificirala vstop Švedske v Nato

Svet 29. Nov 202312:04 1 komentar
Švedska in Nato zastava
Foto: PROFIMEDIA

Švedskemu zunanjemu ministru je turški kolega povedal, da pričakuje, da bo Ankara v nekaj tednih ratificirala švedski pristopni protokol za članstvo v Natu. Turški parlament je ta mesec začel razpravo o švedskem članstvu v Natu, a je postopek ratifikacije zaenkrat še na ravni odborov. Glede Madžarske Billstrom ni kazal zaskrbljenosti, saj da je prepričan, da Budimpešta ne bo odlašala z ratifikacijo, ko to stori Turčija.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je danes dejal, da mu je turški kolega Hakan Fidan dejal, da pričakuje, da bo Ankara v roku “nekaj tednov” ratificirala švedski pristopni protokol za članstvo v Natu.

Protokola več kot 18 mesecev po švedski prošnji za članstvo še vedno nista ratificirala madžarski in turški parlament.

“S kolegom, turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom, sem imel dvostranski pogovor, na katerem mi je povedal, da pričakuje ratifikacijo v nekaj tednih,” je na srečanju Nata v Bruslju dejal švedski zunanji minister.

Billstrom je pojasnil, da Turčija na tem srečanju ni postavila novih pogojev, zato se veseli, da se postopek bliža h koncu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški parlament je ta mesec začel razpravo o švedskem članstvu v Natu, a je postopek ratifikacije zaenkrat še na ravni odborov. Glede Madžarske Billstrom ni kazal zaskrbljenosti, saj da je prepričan, da Budimpešta ne bo odlašala z ratifikacijo, ko to stori Turčija.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje