Šef Nata upa, da bo Švedska v zavezništvo vstopila naslednji mesec

Svet 24. Okt 202318:35 1 komentar
Jens Stoltenberg na Švedskem
PROFIMEDIA

Šef Nata je pozdravil odločitev turškega predsednika o potrditvi švedskega vstopa v Nato. "Po predložitvi ratifikacijskih dokumentov zdaj računam na hitro ratifikacijo s strani turškega parlamenta," je dejal Jens Stoltenberg, ki upa, da bo Švedska zavezništvu pristopila v novembru.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes pozdravil odločitev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da parlamentu predloži protokol o pristopu Švedske Natu, in izrazil pričakovanje, da bo turški parlament tega hitro ratificiral.

Stoltenberg po neuradnih informacijah upa, da bo Švedska zavezništvu pristopila v novembru.

“Po predložitvi ratifikacijskih dokumentov zdaj računam na hitro ratifikacijo s strani turškega parlamenta,” je dejal Stoltenberg, ki se je v Stockholmu danes srečal s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom, da bi razpravljal o dokončanju pristopa Švedske k Natu.

Kot je ob tem dejal prvi mož Nata, je odločitev Turčije v skladu z dogovorom na julijskem vrhu zavezništva v Litvi, pri tem pa poudaril, da je svoje zaveze izpolnila tudi Švedska.

Švedska je dopolnila svojo ustavo, spremenila svoje zakone, razširila sodelovanje v boju proti terorizmu in obnovila izvoz orožja v Turčijo, je spomnil Stoltenberg. Kot je dejal, se veseli, da bo lahko “v bližnji prihodnosti pozdravil Švedsko kot polnopravno zaveznico Nata”.

To bi se po neuradnih informacijah lahko zgodilo že prihodnji mesec. Generalni sekretar Nata je namreč v pismu članicam zavezništva kot ciljni datum uradnega sprejema Švedske v Nato navedel srečanje zunanjih ministrov Nata 28. in 29. novembra, je za nemško tiskovno agencijo dpa danes potrdilo več diplomatov v Bruslju.

Švedska je prvotno upala, da se bo pridružila Natu že lani poleti, potem ko je spričo ruske agresije proti Ukrajini skupaj s Finsko maja zaprosila za sprejem v zavezništvo. Članice zavezništva so nato obe državi v Nato uradno povabile na vrhu junija lani v Madridu. Medtem ko se je Finska zavezništvu priključila aprila letos, Švedska še čaka na zeleno luč Turčije in tudi Madžarske.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes pred začetkom Varnostnega sveta ZN dejal, da odločitev Erdogana na madžarski strani glede ratifikacije sporazuma ne spremeni ničesar. “Sedaj ko so zadevo poslali tudi v parlament v Turčiji, je turški parlament praktično na točki, na kateri je madžarski parlament že mesece,” je povedal. Madžarska vlada je namreč osnutek resolucije o ratifikaciji pristopa Švedske v parlament poslala že pred meseci, je dodal.

“Madžarski parlament je parlament suverene države in bo glede tega sprejel suvereno odločitev,” je še pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje