Turčija objavila poročilo o “nevtralizaciji teroristov” v Siriji in Iraku

Svet 22. Nov 202211:29 0 komentarjev
Derik, Sirija
po napadu na območju Derika v Siriji (North Press Agency/via REUTERS

Turčija je sporočila, da je od začetka ofenzive v Siriji in Iraku "nevtralizirala 184 teroristov". V jugovzhodni turški provinci Gaziantep so bili medtem po podatkih turškega notranjega ministrstva v ponedeljek v obstreljevanju iz Sirije ubiti trije ljudje.

Turško obrambno ministrstvo trdi, da so od začetka vojaške ofenzive v Siriji in Iraku v nedeljo “nevtralizirali 184 teroristov,” uničili pa so 89 ciljev. Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, pa poroča o najmanj 35 mrtvih, med katerimi so poleg pripadnikov kurdskih milic tudi sirski vojaki in civilisti.

V jugovzhodni turški provinci Gaziantep so bili medtem po podatkih turškega notranjega ministrstva v ponedeljek v obstreljevanju iz Sirije ubiti trije ljudje. Guverner Gaziantepa je za napad okrivil sirsko kurdsko milico YPG, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turška vojska že več dni obstreljuje položaje kurdskih milic, ki jih Turčija krivi za napad 13. novembra v središču Istanbula. Tako YPG kot prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK) zanikata odgovornost za eksplozijo, v kateri je bilo ubitih šest ljudi.

Najnovejša vojaška operacija je že peta turška ofenziva v severni Siriji, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v ponedeljek namignil, da bi v ofenzivi poleg letalstva lahko sodelovale tudi kopenske sile.

Rusija, ki podpira sirskega predsednika Bašarja al Asada, se je na turško ofenzivo odzvala previdno. “Ankara bi morala biti zadržana, da bi preprečila stopnjevanje napetosti ne le na severu in severovzhodu Sirije, temveč v celotni državi,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal posebni odposlanec ruskega predsednika za Sirijo Aleksander Lavrentjev.

Od začetka leta poteka ločena ofenziva tudi na severu Iraka. Turčija ima tam od leta 2016 več vojaških postojank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!