Turčija odpravila upokojitveno starost

Svet 29. Dec 202210:34 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Umit Bektas/REUTERS

Po občutnem povišanju minimalne plače, ki so jo v Turčiji napovedali pred dnevi, oblasti turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana odpravljajo še upokojitveno starost. Ukrep, piše tiskovna agencija Reuters, prihaja dobrega pol leta pred splošnimi volitvami, na katerih bodo turški državljani med drugim volili predsednika.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odpravil pomemben kriterij, ki je doslej veljal kot pogoj za upokojitev – upokojitveno starost. Po ukinitvi tega kriterija se bo nemudoma lahko upokojilo več kot dva milijona ljudi.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters bo nov ukrep prinesel prednosti za ljudi, ki so začeli delati pred septembrom leta 1999, ko se je spremenila zakonodaja o pogojih upokojevanja, in za tiste z 20-25 let delovne dobe, v času katere so plačevali prispevke za socialno varnost. Pred tem je veljajo, da se ženske ne morejo upokojiti pred 58. letom, moški pa ne pred 60., pri čemer so delavska združenja temu kriteriju nasprotovala že dalj časa.

Ukrep turškega predsednika Erdogana prihaja šest mesecev pred splošnimi volitvami, na katerih bodo turški državljani junija prihodnje leto volili predsednika in poslance. Prejšnji teden je Erdoganova vladajoča stranka AK, katere priljubljenost spodkopavajo visoka inflacija, padec vrednosti lire in posledično nižanje življenjskega standarda, prav tako občutno povišala minimalno plačo. Ta bo v primerjavi z julijem letos višja za kar 55 odstotkov in bo znašala 8.506 lir (427 evrov), Erdogan pa ni izključil dodatnega povišanja v prihodnjem letu.

Lira je do danes, tako Reuters, v primerjavi z dolarjem ohranila desetino vrednosti, ki jo je imela pred desetletjem.

Koliko denarja bo novi sistem upokojevanja stal Turčijo, za zdaj ni povsem znano. Trenutno je v Turčiji, kjer živi več kot 85 milijonov prebivalcev, upokojenih skoraj 14 milijonov ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!