Turčija zaradi poziva k izpustitvi Osmana Kavale na pogovorih z 10 veleposlaniki

Svet 19. Okt 202110:21 0 komentarjev
V podporo Osmanu Kavali v Turčiji
Dilara Senkaya/REUTERS

Zaradi objave skupnega poziv k izpustitvi filantropa in aktivista Osmana Kavale je turško zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo veleposlanike desetih držav.

Turško zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo veleposlanike desetih držav, vključno z ZDA in Nemčijo, ki so v ponedeljek objavile skupen poziv k izpustitvi filantropa in aktivista Osmana Kavale, ob sklicevanju na diplomatske vire danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Veleposlaništva Danske, Finske, Francije, Kanade, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Nove Zelandije, Švedske in ZDA so v ponedeljkovi izjavi pozvale k čimprejšnji rešitvi njegovega primera, češ da nenehno zavlačevanje meče senco na spoštovanje demokracije, vladavino prava in transparentnost v turškem pravosodju.

Turški notranji minister Süleyman Soylu se je na Twitterju pozno v ponedeljek kritično odzval na izjavo veleposlanikov. “Ni sprejemljivo, da veleposlaniki v tekočem primeru podajajo priporočila ali predloge pravosodju,” je zapisal. Podobno se je odzval tudi turški minister za pravosodje Abdulhamit Gül.

Kavala brez obsodbe v zaporu že od 2017

Kavala je brez obsodbe v zaporu že od leta 2017, njegov primer pa je že večkrat poskrbel za napetosti med Turčijo in Zahodom. Nad njim visi niz obtožb, povezanih s protivladnimi protesti leta 2013 in spodletelim vojaškim udarom leta 2016. 64-letni Kavala vse zanika.

V zaporu Kavala ostaja kljub odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice iz decembra 2019, da je za zapahi zgolj z namenom, da se ga utiša, in da bi ga morale turške oblasti zato izpustiti.

Svet Evrope je nedavno posvaril Turčijo, da bo proti njej sprožil disciplinski postopek, če Kavala ne bo izpuščen do naslednjega zasedanja organizacije, ki bo med 30. novembrom in 2. decembrom. Naslednja obravnava na sodišču je za Kavalo predvidena 26. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!