Turčija znova napadla kurdske sile v Iraku in Siriji

Svet 02. Feb 202212:30 > 12:39 0 komentarjev
Turška vojaška letala
PROFIMEDIA

Turška vojaška letala so znova napadla položaje kurdskih borcev v Iraku in na severu Sirije. Medtem se v regiji ponovno krepijo tudi napadi sicer bistveno oslabljene skrajne teroristične organizacije Islamska država.

Turška vojaška letala so znova napadla položaje kurdskih borcev v Iraku in na severu Sirije, vključno z zaklonišči, skladišči streliva in vadbenimi tabori, je danes sporočilo turško obrambno ministrstvo. Letala so ciljala pripadnike Kurdske delavske stranke (PKK) in Ljudskih zaščitnih enot (YPG), poroča nemška tiskovna agencija dpa. Napad se je zgodil na območjih Derik, Sindžar in Karacak.

Ankara ima PKK in YPG za teroristični skupini. Stranka PKK, ki ima sedež na goratem iraškem severu in ki so jo EU in ZDA prav tako označile za teroristično, že desetletja vodi upor v Turčiji. Od leta 1984, ko se je spor začel, je v njem življenje izgubilo več deset tisoč ljudi.

Vsa turška letala so se po napadu varno vrnila v svoje baze, je turško obrambno ministrstvo zapisalo v izjavi. Ni znano, kdaj točno se je napad zgodil.

Turški obrambni minister Hulusi Akar je osebju v operativni bazi povedal, da so bili v obsežni operaciji porušeni zavetišča in jame teroristov. Dodal je, da bodo podobne napade nadaljevali, dokler ne bo nevtraliziran še zadnji terorist.

Turški obrambni minister Akar
(Turški obrambni minister Akar.) PROFIMEDIA

V napadu turških brezpilotnih letal, ki so ponoči zadela elektrarno v bližini mesta Derik na severovzhodu Sirije, so bile ubite najmanj štiri osebe, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je dejal, da so med ubitimi tudi civilisti, vendar ni navedel, koliko jih je.

Število smrtnih žrtev se bo verjetno še povečalo, saj je bilo ranjenih več ljudi. Prav tako pa je po napadu v nekaterih okoliških vaseh zmanjkalo elektrike, je dodal observatorij.

Smrtonosni napadi Islamske države

Napadi turške vojske na kurdske položaje prihajajo v času, ko skrajna teroristična organizacija Islamska država na severovzhodu Sirije in severu Iraka ponovno izvaja napade. Januarja je Islamska država v kraju severno od Bagdada ubila 11 iraških vojakov in napadla zapor v Siriji, ki ga je nadzirala kurdska milica, ki jo podpirajo ZDA. V tem napadu je bilo ubitih več kot 300 ljudi.

“Daeš (Islamska država) ni tako vpliven kot leta 2014,” je za Reuters komentiral predstavnik pešmerg. “Njihovi viri so omejeni in nimajo močnega vodstva,” je dodal in opozoril, da se bo Daeš vračal, dokler politični spori med različnimi silami v regiji ne bodo razrešeni. Po porazu Islamske države se namreč na območju različne skupine borijo za vpliv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!