V izraelskem obleganju Gaze umrlo že več kot 27 tisoč civilistov

Svet 02. Feb 202407:55 > 09:09 7 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Izraelsko obleganje Gaze se nadaljuje, ponoči je umrlo še 105 ljudi. Število smrtnih žrtev je v četrtek preseglo 27.000.

Izraelski napadi v Gazi so ponoči zahtevali najmanj 105 življenj, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Hamas je poročal o napadih in obstreljevanju okoli mesta Han Junis na jugu.

Katar je medtem sporočil, da je gibanje posredovalo prvo potrditev predloga za premirje iz Pariza, kar pa je neimenovan vir pri Hamasu zanikal.

Han Junis na jugu Gaze, ki je v zadnjem času epicenter sovražnosti, je v četrtek obiskal izraelski obrambni minister Joav Galant. Vojakom je dejal, da palestinskemu gibanju Hamas primanjkuje orožja in streliva, da ima v svojih vrstah 10.000 mrtvih in še 10.000 ranjenih borcev. “To je resen udarec, ki zmanjšuje sposobnosti Hamasa,” je ocenil in ponovil stališče izraelske vlade, da lahko izpustitev talcev v Gazi zagotovijo le vojaška sredstva.

Galant je ob tem tudi napovedal razširitev izraelskih operacij na skrajni jug enklave, na območje Rafe, kjer je trenutno nastanjenih več kot milijon Palestincev, ki so zaradi nasilja zapustili svoje domove. Pred vojno je v mestu živelo okoli 250.000 ljudi, zdaj pa je tam več kot polovica vseh prebivalcev Gaze, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovori o novi prekinitvi ognja so minuli konec tedna potekali v Parizu. Na njih so sodelovali predstavniki ZDA, Izraela, Katarja in Egipta. Osnutek predloga, ki so ga pripravili ameriški pogajalci, predvideva, da bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa bi v zameno omogočil prekinitev spopadov za dva meseca.

“Ta predlog je odobrila izraelska stran, zdaj pa imamo prvo pozitivno potrditev s strani Hamasa,” je v četrtek dejal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Majed al Ansari. Dodal je, da v Dohi upajo na dobre novice glede prekinitve spopadov v naslednjih nekaj tednih.

Vendar pa je neimenovan vir iz palestinskega islamističnega gibanja za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je izjava Katarja prenagljena in da imajo frakcije gibanja več pripomb na predlogov.

Vodja Hamasa Ismail Hanija je pred tem v torek potrdil, da je gibanje prejelo predlog in da pripravlja odgovor nanj.

Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v enklavi je v četrtek preseglo 27.000. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je izraelska vojska od začetka operacij ubila najmanj 27.019 Palestincev. Še najmanj 66.139 je ranjenih.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Turška policija osvobodila talce v tovarni pri Istanbulu

Turška policija je v četrtek zvečer osvobodila talce, ki jih je v tovarni ameriškega podjetja Procter and Gamble v bližini Istanbula zajel propalestinski napadalec, so poročali turški mediji. Po besedah guvernerja province Kocaeli Seddarja Yavuza je bil njegov cilj ustaviti izraelski pokol v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil Yavuz, je želel napadalec doseči končanje izraelske ofenzive v Gazi in “odpreti vrata” v Rafi na meji med palestinsko enklavo in Egiptom, da bi humanitarna pomoč lahko prišla do civilistov. “Ko je odšel na stranišče, so naše varnostne sile izvedle operacijo,” je dejal in dodal, da nihče izmed talcev ni bil poškodovan. Sorodniki talcev so se spraševali, zakaj je napadalec zajel delavce v Turčiji, državi, ki močno podpira Palestince, da bi izrazil protest proti izraelski ofenzivi. Turške oblasti pa incidenta podrobneje še niso komentirale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje