Turško tožilstvo za Erdoganovega nasprotnika zahteva strogo kazen

Svet 11. Nov 202215:01 0 komentarjev
Ekrem Imamoglu
Umit Bektas/REUTERS

Tožilstvo v Istanbulu je danes zahtevalo štiri leta zapora in prepoved političnega udejstvovanja za priljubljenega istanbulskega župana Ekrema Imamogluja, nasprotnika predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Župan je obtožen žalitve državnih uradnikov. Sodišče bo razsodbo razglasilo decembra.

Če bo župan Istanbula Ekrem Imamoglu obsojen na leto dni zapora ali več oziroma mu bodo izrekli prepoved političnega delovanja, bo moral Imamoglu, ki velja za potencialnega izzivalca predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na volitvah prihodnje leto, odstopiti. Največja zagrožena kazen za žalitev javnega uslužbenca je pet let zapora.

Sodišče je sicer razsodbo preložilo na 14. december, so sporočili iz opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP).

Imamoglu je obtožen, da je člane vrhovnega volilnega sveta med govorom novembra 2019 označil za “bedake”, piše v obtožnici, v katero je imela vpogled nemška tiskovna agencija dpa. V njegovem uradu obtožbe zavračajo.

Javnomnenjske ankete kažejo, da bo Imamoglu, če se odloči kandidirati na splošnih volitvah junija prihodnje leto, resen izzivalec Erdoganu. Izid volitev bi bil lahko odvisen tudi od tega, ali bodo Imamoglujeva CHP in druge opozicijske stranke združile moči proti Erdoganu in njegovi stranki AKP, ki vlada že 20 let.

Imamoglu je na volitvah za župana Istanbula marca 2019 tesno zmagal proti Erdoganovemu ožjemu sodelavcu. V ponovitvi volitev junija istega leta je nato zmagal s še večjo razliko, potem ko je volilni svet razveljavil prvotni rezultat iz marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!