Twitter označil srbske medije, ki “sodelujejo z vlado”

Svet 16. Avg 202118:09 > 18. Avg 2021 13:00 0 komentarjev
Twitter
Profimedia

Družbeno omrežje Twitter je profile provladnih medijev iz Srbije označil z napisom, s katerim uporabniku pove, da je medij povezan s srbsko vlado. To v širšem kontekstu delovanja tovrstnih uporabniških računov nima bistvenega pomena, saj oznaka deluje zgolj kot informator vsebine označenega profila.

Družbeno omrežje Twitter je leta 2019 na svoji platformi uvedlo določene spremembe pri pogojih uporabe. Ena prvih potez je bila onemogočanje političnega oglaševanja, leto dni zatem pa je Twitter začel označevanje uporabniških računov, ki sodelujejo z vlado. Najprej je to storil v petih državah − Kitajski, Franciji, Rusiji, Veliki Britaniji in ZDA, seznam pa je nato razširil še na 16 drugih držav. Med njimi je tudi Srbija, kjer je Twitter februarja začel označevati profile vladnih uslužbencev, zdaj pa je oznako, da gre za z oblastmi povezan profil, razširil še na nekatere medije.

To pomeni, da je Twitter uporabniške račune nekaterih provladnih srbskih medijev označil z napisom “medij, ki sodeluje z vlado Srbije”. Tak pripis so si na Twitterju “prislužili” Kurir, Prva, RTS Vesti, Tanjug, Informer, Srpski telegraf, Politika, Televizija Happy, Pink.rs in B92 vesti.

Ta novost v resnici ne pomeni velike spremembe. Kot so pripomnili na portalu nova.rs, je tistim, ki spremljajo medijsko sceno v Srbiji, jasno, da so omenjeni mediji povezani s srbsko vlado. Ob tem so bili na omenjenem portalu kritični, da v resnici tega niti ne moremo imeti za sodelovanje, ampak da provladni mediji preprosto zgolj prenašajo vse, kaj jim neki oblastnik, še posebej predsednik Aleksandar Vučić, naroči.

Prav tako je število državljanov Srbije, ki uporabljajo Twitter, majhno, sploh če primerjamo število uporabnikov s Facebookom. Zato ni pričakovati, da bo poteza imela kakšne posledice, le da meče dodaten dvom o neodvisnosti na omenjene medije. Ne gre namreč za to, da bi Twitter s tem označil katerokoli povezavo. Na primer če država medij delno financira v smislu javnega servisa, Twitter tega ne označuje za sodelovanje z oblastmi.

Kako Twitter določa provladne profile?

“Te oznake se pojavljajo tako na Twitterjevih profilih kot tudi pod njihovimi objavami. Oznake vsebujejo informacije o državi, s katero je profil povezan, in tudi podatke o tem, ali sodelujejo s predstavniki vlade ali mediji, ki so povezani z državo. Poleg tega omenjene oznake vsebujejo tudi majhne ikone zastav. Te označujejo status profila kot vladnega ali medija, ki je povezan z državo”, je razvidno v pravilih uporabe Twitterja.

Kot je še zapisano v smernicah uporabe, se Twitter osredotoča predvsem na visoke uradnike in subjekte, ki so uradni glas države v tujini. Zlasti na profile ključnih vladnih uradnikov, vključno z zunanjimi ministri, institucionalnimi subjekti, veleposlaniki, uradnimi predstavniki in ključnimi diplomatskimi voditelji. Ko gre za profile, ki se uporabljajo v osebne namene in nimajo vloge geopolitičnega ali uradnega vladnega komunikacijskega kanala, uporabniškega računa ne označijo.

Twitter
Profimedia

Kako Twitter določa, kateri mediji so povezani z državo? Profile, povezane z državo na Twitterju, opredeljuje kot platforme, prek katerih država nadzoruje uredniške vsebine ali s finančnimi sredstvi ali posrednimi političnimi pritiski in/ali nadzira produkcijo in distribucijo te vsebine. Profili, ki pripadajo medijskim subjektom, povezanim z državo, njihovim urednikom in/ali višjim uradnikom, se lahko označijo.

Kot je še dodano v obrazložitvi, profili medijskih organizacij z uredniško svobodo, ki jih sicer financira država, kot sta na primer britanski BBC ali ameriški NPR, niso opredeljeni kot medijski profili, povezani z državo.

Slovenija za zdaj še ni med državami, pri katerih bi Twitter dodatno označeval profile, ki delajo za ali na neki način sodelujejo z oblastmi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!