Ukaz za pripravljenost dobili vsi rezervisti v Južni Afriki

Svet 15. Jul 202119:47 0 komentarjev
Južna Afrika
Rogan Ward/REUTERS

Še 25.000 dodatnih vojakov bo pomagalo pri umirjanju nasilja v Južni Afriki, ki je doslej zahtevalo več kot sto življenj.

Južnoafriška vlada je mobilizirala dodatnih 25.000 vojakov, ki bodo skušali pomagati pri umirjanju razmer po izbruhu nasilnih protestov, v katerih je do zdaj umrlo 117 ljudi, več kot 2200 jih je bilo aretiranih in številni so bili ranjeni. Gre za eno največjih mobilizacij vojske od obstaja demokratične države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukaz za pripravljenost so dobili vsi južnoafriški rezervisti, ki so na voljo. Do danes zjutraj so se morali javiti svoji enoti, so sporočili iz južnoafriške vojske pozno v sredo. Ministrica za obrambo Nosiviwe Mapisa-Nqakula je v sredo zvečer o tem obvestila parlament. Mobilizacijo mora sicer odobriti še predsednik države Cyril Ramaphosa. Zaenkrat so v pomoč policiji vpoklicali 10.000 vojakov, ki so jih namestili na ključne točke, kot so letališča.

Johannesburg
Sumaya Hisham/REUTERS

Minister za policijo Bheki Cele je v sredo še opozoril, da so odkrili večje količino orožja, kar po njegovem pomeni, da so se očitno nekateri pripravljajo na vojno. “Nevarne razmere,” je dodal.

Nemiri so se v Južni Afriki začeli, ko je bivši predsednik Jacob Zuma prejšnji teden začel prestajati 15-mesečno zaporno kaze zaradi nespoštovanja sodišča. Obsojen je bil, ker se ni odzval na sodni poziv za pričanje pred preiskovalno komisijo, ki je vzela pod drobnogled domnevno razširjeno korupcijo v času njegovega vodenja države v letih 2009-2018. Od takrat iz več provinc in mest v Južni Afriki poročajo o rednem plenjenju trgovin in nasilju. Ponekod so se oblikovale vaške straže, ki skušajo obvarovati lastnino.

Južna Afrika
Sumaya Hisham/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!