Ukradli več kot 37 ton tekočega zlata, ostala je komajda kakšna kapljica

Črna kronika 16. Okt 202309:52 1 komentar
olivno olje, oljčno olje
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/BOBO

Iz Grčije poročajo o enem največjih ropov oljčnega olja. Tekoče zlato na trgu dosega že precej visoke vrednosti in tatovi namesto draguljarn zdaj napadajo cisterne in sode z oljčnim oljem.

Zadruga za oljčno olje na podeželju Grčije se na prvi pogled ne zdi ravno običajna tarča tatov, a iz Poligrosa na grškem polotoku Halkidika prav v teh dneh poročajo o enem največjih ropov oljčnega olja.

Drzni tatovi, ki se jim je uspelo prebiti skozi dvoje vrat, so ga iz cistern v zadrugi ukradli in odpeljali najmanj 37 ton, še sto kilogramov pa naj bi ga ukradli iz plastičnih sodov v bližnji Mesiniji.

“Skoraj vse so ukradli, govorimo pa o zelo velikem poslu, saj je 37 ton oljčnega olja na trgu mogoče prodati za več kot 300.000 evrov, je dejal Manolis Jianulis, vodja združenja grških oljarjev, in spomnil na Homerjeve besede, da je oljčno olje tekoče zlato.

Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Grčija je po Španiji in Italiji tretja največja evropska pridelovalka oljčnega olja, a standard Grkov je nizek. Večina delavcev ne prejme kaj več kot 1.000 evrov plače mesečno in tudi zato naj bi iz Grčije prihajalo zmeraj več poročil o tatvinah oljčnega olja, ki se je v zadnjih letih močno podražilo. “Cene so višje tudi do 200 odstotkov,” je dejal Jianulis.

Tatovi v lovu za oljčno olje napadajo tudi pokopališča, na katerih hranijo oljčno olje, zato da lahko uporabljajo starodavne svetilke. “Tatovi se ne spravljajo več na draguljarne, zdaj kradejo oljčno olje,” je za Guardian dejal grški novinar Temis Kanelopulos. In dodal: “Videli smo tudi že primere vdiranja v hiše, iz katerih so tatovi odnesli samo oljčno olje in nič drugega.” 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje