Ukrajina močnejša za nemški sistem zračne obrambe

Svet 19. Apr 202310:31 3 komentarji
Sistem zračne obrambe Patriot
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Nemčija je Ukrajini predala sistem zračne obrambe patriot, za uporabo katerega so se ukrajinski vojaki že izurili. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi tudi Južna Koreja razmišljala o vojaški pomoči Ukrajini.

Nemčija je Ukrajini predala obljubljeni sistem zračne obrambe patriot, namenjen odvračanju ruskih napadov, izhaja iz podatkov na spletni strani nemške vlade, kjer ta beleži dobavljeno vojaško pomoč Kijevu.

Premični sistem zračne obrambe, ki velja za enega najnaprednejših na svetu, se lahko uporablja proti letalom, balističnim ter manevrirnim raketam. Poleg Nemčije so ga Ukrajini obljubile tudi ZDA.

Pred dobavo je skupina ukrajinskih vojakov v eni od članic zveze Nato opravila še zadnje urjenje za uporabo sistema, ki so ga vodili tako predstavniki Nemčije kot ZDA.

Nemčija je Ukrajini v okviru dobav orožja med drugim namenila tudi 34 tankov gepard, skupaj s 60.000 enotami streliva, kar pa naj bi bilo premalo. Berlin se je zato obrnil na Švico s prošnjo, da dovoli izvoz pri njej kupljenega streliva, kar pa v Bernu zavračajo. S sklicevanjem na zakonodajo, ki prepoveduje vnovičen izvoz orožja, če je prejemnica udeležena v mednarodnem oboroženem konfliktu, je Švica tovrstno prošnjo doslej že zavrnila tudi Danski in Španiji.

Prav v torek je bil na obisku pri nemškem kanclerju Olafu Scholzu švicarski predsednik Alain Berset, ki je kljub kritikam vztrajal pri zavračanju dovoljenja za izvoz. “Ne morete nas prositi, da kršimo lastne zakone,” je dejal.

Obenem pa po njegovih besedah v državi poteka razprava o tem vprašanju. “Pomembno je, da se držimo pravil in jih po potrebi spremenimo,” je zaključil. Nemška vlada to razpravo spremlja in upa, da bo prišlo do sprememb, je dejal Scholz. “Vemo, da Ukrajina potrebuje podporo v orožju in strelivu.”

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi tudi Južna Koreja razmišljala o tem, kako naj razširi svojo pomoč Ukrajini onstran humanitarne in gospodarske podpore v primeru, da pride do obsežnega napada na civiliste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje