Žito iz Ukrajine: program, s katerim želi Ukrajina pomagati najrevnejšim državam

Svet 26. Nov 202209:45 > 17:31 14 komentarjev
Ječmen, Ukrajina
Igor Tkachenko/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer dejal, da se je število gospodinjstev, ki se spopadajo z izpadi elektrike, od srede sicer prepolovilo, je pa takšnih gospodinjstev še vedno več kot šest milijonov. Tudi tiste, ki elektriko imajo, je pozval k varčni uporabi. Ukrajina je medtem danes začela izvajati program mednarodne pomoči z imenom Žito iz Ukrajine, s katerim namerava dobavljati hrano najrevnejšim državam sveta.

Več kot šest milijonov ukrajinskih gospodinjstev se dva dni po novem nizu ruskih napadov na energetsko infrastrukturo sooča z izpadi elektrike, je v petkovem večernem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je poudaril, da se je število gospodinjstev, ki se spopada z izpadi elektrike, od srede prepolovilo.

Kot je dejal, so med najhuje prizadetimi regije Kijev, Odesa, Lvov, Vinica in Dnipropetrovsk, kjer so bili številni prebivalci brez elektrike 20 ali celo 30 ur. Tudi tiste prebivalce, ki elektriko imajo, je pozval, naj bodo z njo varčni. “Prosim, če imate elektriko, to ne pomeni, da lahko vklopite vse naprave na enkrat,” je posvaril prebivalce.

Po zadnjem nizu napadov na ukrajinsko infrastrukturo je ukrajinski premier Denis Šmihal v petek na seji vlade dejal, da je “skoraj vsa ukrajinska kritična infrastruktura ponovno priključena”. To vključuje vodovodna podjetja, toplarne in bolnišnice. Vseeno pa je opozoril, da se običajni potrošniki še naprej soočajo z načrtovanimi izpadi električne energije v vseh regijah države.

Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA
Ukrajina v temi Ukrajina v temi
PROFIMEDIA

Po petkovih navedbah vojaške uprave v prestolnici je oskrba z vodo v Kijevu v celoti obnovljena. Več delov Kijeva je bilo sprva tudi brez ogrevanja ter interneta in mobilnega telefonskega omrežja.

Kritično do župana Kijeva

Za takšne primere so ukrajinske oblasti po celotnem ozemlju države vzpostavile t. i. centre nepremagljivosti, kjer je civilistom omogočeno, da se pogrejejo, dobijo vodo ter dostopajo do interneta in mobilnega telefonskega omrežja, poroča agencija Reuters. Po mnenju Zelenskega v prestolnici na tem področju ni bilo storjenega dovolj. Izrekel je tudi kritiko na račun župana Kijeva Vitalija Klička, ki da se ne odziva dovolj hitro.

“Ljudje Kijeva potrebujejo več podpore. Veliko jih je brez elektrike že več kot 20 ali celo 30 ur,” je poudaril Zelenski in dodal, da pričakujejo “kakovostno delo županove pisarne”. Po sredinem ruskem raketiranju je po Kličkovih besedah brez elektrike ostalo 70 odstotkov Kijevčanov.

V teku evakuacija iz Hersona

Po navedbah ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo se je začela evakuacija civilistov iz Hersona. Sto ljudi naj bi  z vlakom že prepeljali v mesto Hmelnicki na zahodu države. Med njimi je tudi 26 otrok in šest bolnikov. Tudi guverner regije Herson Jaroslav Januševič je sporočil, da so bili bolniki zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja evakuirani iz mestne bolnišnice. V četrtkovem obstreljevanju mesta je bilo po zadnjih podatkih ubitih 15 civilistov, 35 pa ranjenih.

Herson veselje
Murad Sezer/REUTERS

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih neuspehov ruskih sil v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

Žito iz Ukrajine

Ukrajina je danes začela izvajati program mednarodne pomoči z imenom Žito iz Ukrajine, s katerim namerava dobavljati hrano najrevnejšim državam sveta. Cilj pobude je zoperstaviti se ruskim obtožbam, da so bogate zahodne države s sankcijami proti Moskvi sprožile svetovno prehransko krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ukrajina je vedno bila in bo ostala porok svetovne prehranske varnosti in tudi v tako težkih vojnih razmerah si ukrajinsko vodstvo prizadeva za svetovno stabilnost,” je na novinarski konferenci v Kijevu med obiskom belgijskega premierja Alexandra de Crooja dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Namen programa je zagotoviti dobavo hrane najrevnejšim državam, iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč v okolici Odese pa bo do sredine prihodnjega leta v države, kot so Sudan, Jemen ali Somalija, poslano do 60 ladij, je dejal Zelenski.

Prispevek v višini milijon evrov bo preko Svetovnega programa za hrano nakazala tudi Slovenija, so v petek sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Omenjeni prispevek dopolnjuje letošnja prizadevanja za naslovitev globalne prehranske krize, pri čemer se je Slovenija s humanitarno pomočjo odzvala na krize v Jemnu, Haitiju, Laosu in v štirinajstih državah podsaharske Afrike, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik Borut Pahor je v svojem govoru ponovno izpostavil pogum Ukrajincev, ki tudi v času vojne kažejo solidarnost s tistimi, ki se spopadajo z lakoto. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija skupaj s partnerji iz Združenih narodov nadaljevala s podporo državam, ki se soočajo s pomanjkanjem hrane, so sporočili iz urada predsednika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje