Ukrajina želi jasen signal o povabilu v zvezo Nato, Zelenski pri Erdoganu

Svet 07. Jul 202309:51 > 20:35 6 komentarjev
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tudi ob obisku Poljske poudaril, da želi na bližajočem se vrhu Nata dobiti jasen signal o povabilu v zavezništvo. Zelenski je zdaj še pri Erdoganu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se v Istanbulu sestaja s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kot je pred srečanjem zapisal na Twitterju, bosta razpravljala o možnostih za končanje vojne v Ukrajini, vrhu zveze Nato prihodnji teden in s tem povezanih varnostnih jamstvih za Ukrajino ter o dogovoru o izvozu žita prek Črnega morja.

Glede na njegovo napoved bosta govorila tudi o obnovi Ukrajine in sodelovanju podjetij na obrambnem področju.

Zelenski se je pred tem v četrtek mudil na obisku v Pragi, kjer se je sestal s češkim predsednikom Petrom Pavlom. Ta je njegovi državi zagotovil podporo na poti v Nato, Zelenski pa je dejal, da Kijev na vrhu zavezništva, ki bo potekal prihodnji teden v litovski prestolnici Vilnius, pričakuje jasen signal o povabilo k članstvu.

Zelenski na obisku na Češkem
REUTERS

Danes se je nato mudil še v Bratislavi, kjer je Ukrajini nadaljnjo podporo v boju proti ruski agresiji zagotovila slovaška kolegica Zuzana Čaputova. Ta je dejala tudi, da “ni vprašanje, ali, ampak kdaj bo Ukrajina postala članica” obrambnega zavezništva.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista lani poleti sprti strani ob posredovanju Turčije in ZN sklenili sporazum, ki ladjam z žitom omogoča varen prehod morja. Dogovor so doslej trikrat podaljšali.

Pavel: Vstop v zavezništvo, pomembno tudi za varnost Češke

Češki predsednik in nekdanji general Nata Petr Pavel je po srečanju z Zelenskim dejal, da bi morala Ukrajina takoj po koncu vojne začeti pogajanja za vstop v zavezništvo. Dejal je, da je to pomembno tudi za varnost Češke, ki se bo po njegovih besedah zavzela tudi za hiter začetek pristopnih pogajanj za članstvo Ukrajine v EU.

Ob tem je pozdravil prizadevanja ukrajinske vojske na fronti v boju proti ruskim silam in dejal, da je Ukrajina “ne le začela protiofenzivo, ampak tudi pokazala, da Rusija ni tako močna, kot se je poskušala prikazati”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Zelenski je ob tej priložnosti spregovoril o poteku ukrajinske protiofenzive in dejal, da sicer poteka počasi, vendar pa ukrajinske sile po njegovih besedah napredujejo, medtem ko se Rusi umikajo.

Zelenski pred vrh zavezništva obiskal več držav

Ukrajinski predsednik se je danes sestal še s češkim premierjem Petrom Fialo, ki je obljubil dodatno vojaško pomoč Ukrajini, Zelenski pa je dejal, da Ukrajina za učinkovit boj z ruskimi silami potrebuje orožje dolgega dosega. Dodal je, da je odločitev o dobavi le-tega odvisna izključno od Washingtona.

Zelenski je češko prestolnico obiskal v okviru krajše evropske turneje, s katero želi okrepiti podporo ukrajinskim prizadevanjem v vojni in za vstop v Nato pred vrhom zavezništva, ki bo prihodnji teden potekal v litovski prestolnici Vilnius.

Pred obiskom v Pragi se je Zelenski v četrtek mudil tudi v Sofiji, kjer se je srečal z bolgarskim političnim vrhom, danes pa bo odletel v Istanbul, kjer se bo sestal s turškim predsednikom Erdoganom, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Zelenski in Erdogan naj bi se poleg prihajajočega vrha Nata v pogovorih, ki sovpadajo s petstotim dnem od začetka ruske invazije na Ukrajino, osredotočila tudi na iztekajoči se dogovor o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, pri sklenitvi katerega je posredovala Turčija.

Napovedane pogovore med ukrajinskim in turškim predsednikom so danes komentirali tudi v Moskvi. “Zelo pozorno bomo spremljali rezultate teh pogovorov. Za nas bo zanimivo izvedeti, o čem so se pogovarjali,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da Moskva ceni odnose med Rusijo in Turčijo ter Erdoganova prizadevanja za posredovanje med Moskvo in Kijevom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje