Sredi ruske invazije Ukrajinci preizkušajo samooskrbo z električno energijo

Svet 25. Feb 202215:00 > 15:01 0 komentarjev
elektrika
Bobo

Da bi se lahko prihodnje leto priklopila na evropsko električno omrežje, je Ukrajina tik pred začetkom ruskega napada za tri dni izklopila daljnovode, ki jo povezujejo z Rusijo.

Opolnoči v noči s torka na sredo so pri ukrajinskem operaterju prenosnega električnega omrežja Ukrenergo izklopili vse čezmejne daljnovode, ki Ukrajino povezujejo z Rusijo in Belorusijo. Začel se je že dalj časa načrtovani tridnevni test t.i. otočnega obratovanja ukrajinskega elektroenergetskega sistema, ko mora Ukrajina vzdrževati stabilnost oskrbe z elektriko zgolj z lastnimi elektrarnami, brez zunanje pomoči.

Ukrajina energetika
Prikaz trenutnega čezmejnega pretoka v Ukrajini / Zajem zaslona, Ukrenergo

Čeprav so nekaj ur po tem, ko so Ukrajinci odklopili čezmejne daljnovode, ruski vojaki prestopili mejo in začeli napad na državo, pri Ukrenergo preizkusa niso prekinili. Gre namreč za pomemben in dolgo časa načrtovan test, ki naj bi Ukrajini omogočil, da se prihodnje leto vključi v evropski kontinentalni elektroenergetski sistem (entso-e) in s tem simbolno pretrga “popkovino”, ki jo povezuje z Rusijo.

Trenutno je namreč Ukrajina še vedno del skupnega elektroenergetskega sistema z Rusijo in Belorusijo, operaterji elektroomrežij teh držav morajo usklajeno skrbeti za uravnavanje frekvence v omrežju. Prihodnje leto pa naj bi, če bo uspešno prestal vse preizkuse, ukrajinski elektroenergetski sistem priključili evropskemu. Če bo seveda Ukrajina v današnji, evropsko usmerjeni podobi, takrat še vedno obstajala.

Kot sicer na spletni stran redno poroča Ukrenergo, ukrajinski elektroenergetski sistem že vse od začetka otočnega obratovanja v sredo opolnoči “kljub izjemno težkim okoliščinam” deluje stabilno. Zaradi vojaških spopadov je za zdaj ustavljena zgolj termoelektrarna v regiji Lugansk. ki naj bi jo poškodovali izstrelki proruskih separatistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!