Ukrajini kmalu evropski denar: koliko milijard bo prejela

Svet 28. Feb 202419:52 0 komentarjev
Zastavi Ukrajine in EU
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija je potrdila povečanje evropskega dolgoročnega proračuna, v katerem je predvidenih 50 milijard evrov za pomoč Ukrajini.

Članice Evropske unije so danes dokončno potrdile povečanje dolgoročnega proračuna EU v višini 64,6 milijarde evrov. V prihodnjih dneh bo zakonodaja, ki jo je v torek potrdil Evropski parlament, objavljena v uradnem listu. Ukrajina pa si lahko sredstva obeta kmalu, so navedli v Svetu EU.

Revizija večletnega finančnega okvirja 2021-2027, vrednega 1.216 milijard evrov v tekočih cenah, v skladu z dokončno potrjeno uredbo o dopolnitvah večletnega proračuna EU predvideva povečanje za 64,6 milijarde evrov.

Revizija vključuje poseben 50 milijard evrov vreden finančni instrument za Ukrajino, za vzpostavitev katerega sta Svet EU in parlament sprejela posebno uredbo. Do konca leta 2027 je za Kijev predvidenih 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Kako bodo porazdeljena ostala sredstva?

V povečanje je poleg tega vključenih dodatni dve milijardi evrov za soočanje z migracijami in upravljanje meja ter 7,6 milijarde evrov za sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu.

Revizija predvideva še 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad za soočanje s kriznimi razmerami, 1,5 milijarde pa za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Del povečanja bo pokritega iz dodatnih prispevkov držav članic v višini 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa s prerazporeditvijo obstoječih sredstev iz drugih programov.

Kot so zapisali pri Svetu EU, bodo zakonodajno podlago v uradnem listu EU objavili v prihodnjih dneh. Uredba o finančnem instrumentu za Ukrajino, ki bo omogočil podporo okrevanju, obnovi in modernizaciji te države, bo začela veljati dan po objavi. Kijev pa si lahko izredno pomoč obeta “zelo kmalu po uveljavitvi”, so pojasnili. O pogojih pomoči se bosta Evropska komisija in Ukrajina dogovorili v posebnem memorandumu.

O predlogu uredbe za vzpostavitev šest milijard evrov vrednega instrumenta za gospodarsko rast Zahodnega Balkana pa se morajo države članice in evropski poslanci še dogovoriti. Gre za dve milijardi evrov nepovratnih sredstev, ki jih vključuje revizija večletnega proračuna, in štiri milijarde evrov posojil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!