Ukrajinska veleposlaništva dobila krvava grozilna pisma z živalskimi očmi

Svet 02. Dec 202215:20 3 komentarji
ukrajina veleposlaništvo
Profimedia

Nekatera ukrajinska veleposlaništva v Evropi, med drugim na Hrvaškem, Madžarskem in Italiji, so danes prejela grozilne pakete, v katerih so bile živalske oči. Gre za nove grožnje, potem ko je v sredo eksplozija pisemske bombe na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu poškodovala eno osebo. Da gre za dobro načrtovano kampanjo ustrahovanja, je prepričan ukrajinski zunanji minister.

Potem ko je v sredo na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu eksplodirala pisemska bomba, ob čemer je bil poškodovan varnostnik, se grožnje nadaljujejo. Danes so na ukrajinska veleposlaništva na Hrvaškem, Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in Italiji ter konzulate v Neaplju, Krakovu in Brnu prispele krvave pošiljke, v katerih so bile živalske oči. Novico je na Facebooku objavil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Kot je dejal, so bile pošiljke “prepojene s krvjo” ter “značilne barve in vonja”. Kdo je pošiljal pakete na veleposlaništva in konzulate, ni jasno. Pisma so prišla sočasno in so bila poslana z ozemlja ene evropske države. “Ukrajina sodeluje s tujimi organi pregona, da bi raziskali vse grožnje, identificirali vpletene in zahtevali njihovo odgovornost,” je še zapisal Nikolenko.

Poleg omenjenih groženj naj bi neznanci poškodovali vhod v prostore ukrajinskega veleposlaništva v Vatikanu, veleposlaništvo v Kazahstanu je prejelo lažno grožnjo z bombo, veleposlaništvo v ZDA pa pismo s fotokopijo članka, ki je kritičen do Ukrajine.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba meni, da gre za dobro načrtovano kampanjo terorja in ustrahovanja ukrajinskih veleposlaništev in konzulatov. “Ker ne morejo ustaviti Ukrajine na diplomatski fronti, nas poskušajo ustrahovati. Vendar pa lahko takoj rečem, da so ti poskusi nesmiselni. Še naprej si bomo učinkovito prizadevali za zmago Ukrajine,” je dejal.

Od srede, ko je na veleposlaništvu v Madridu eksplodirala pisemska bomba, so ukrajinska predstavništva po svetu okrepila varovanje.

Za N1 Zagreb je hrvaška policija potrdila, da so jih s tamkajšnjega veleposlaništva Ukrajine obvestili, da naj bi danes zjutraj na pošti prevzeli paket oziroma pismo. Vendar so pošiljko zavrnili zaradi opozorila ukrajinskega zunanjega ministrstva, da so druga ukrajinska veleposlaništva po Evropi prejela sumljive pošiljke. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, pošiljko pa je zasegla policija, da bi ugotovila njen izvor in sestavo, so še sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje