V Londonu zavračajo ruske trditve o sabotaži Severnega toka

Svet 29. Okt 202217:31 1 komentar
severni tok, plin,
Danish Defence Command/via REUTERS

Velika Britanija je zavrnila trditve Kremlja, da naj bi bila prav britanska mornarica vpletena v sabotažo plinovodov Severni tok. Rusija je sicer danes Združenemu kraljestvu naprtila krivdo že za napad na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu.

Britansko obrambno ministrstvo je zavrnilo trditve Rusije, da naj bi bila britanska mornarica vpletena v septembrske eksplozije, ki so poškodovale plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju. Označili so jih za povsem izmišljeno zgodbo “epskih razsežnosti”.

“Da bi preusmerili pozornost s katastrofalnega vodenja nezakonite invazije na Ukrajino, se rusko obrambno ministrstvo zateka k uporabi bednih lažnih trditev epskih razsežnosti,” je tvitnilo britansko ministrstvo za obrambo.

“Ta izmišljena zgodba govori več o tem, kaj se dogaja znotraj ruske vlade kot pa o Zahodu,” so še dodali v Londonu.

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem za današnji napad z brezpilotnimi letali in pomorskimi plovili na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu okrivilo Ukrajino in Veliko Britanijo. Britanski “specialisti” naj bi urili ukrajinske vojake, sodelovali pa naj bi tudi pri sabotaži obeh plinovodov Severni tok.

Britanci to odločno zavračajo in krivdo pripisujejo Rusom. “To je čista laž in vsi vemo, da so bili Rusi tisti, ki so to storili,” je za Sky News povedal nekdanji britanski admiral Chris Parry. “Sedanja ruska propaganda vedno obtožuje druge tistega, kar so v resnici sami naredili”. Zatrdil je, da britanska mornarica ni sposobna razstreliti teh plinovodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje