Ukrajinska vojska odbila napad v Donbasu, Rusi uničili večjo količino orožja

Svet 06. Jul 202220:24 > 20:26 2 komentarja
Vojna v Ukrajini
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je ponoči odbila ruski napad v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, medtem ko se na tem območju nadaljujejo spopadi. Ruska stran medtem poroča o uspešnem uničenju večje količine orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki poudarja, da informacij z obeh strani ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinske sile so med poskusom ofenzive v okolici vasi Verhnokamjansk, Bilohorivka in Hrihorivka “sovražniku zadale velike izgube”, ruske sile pa so se umaknile, je danes v svojem poročilu zapisal generalštab ukrajinske vojske.

Tri majhna naselja se nahajajo približno 10 do 15 kilometrov zahodno od mesta Lisičansk, ki so ga konec tedna zavzele ruske sile. Tudi na območju okrog mesta Bakhmut na jugu naj bi ukrajinskim silam po lastnih navedbah uspelo ustaviti rusko napredovanje in povzročiti izgube.

Ukrajinska vojska naj bi zgradila obrambni zid vzdolž treh manjših mest

Ukrajinska vojska naj bi tako zgradila nov obrambni zid vzdolž linije treh manjših mest – Siversk, Soledar in Bakhmut, potem ko sta padli mesti Severodoneck in Lisičansk, poroča dpa. Poudarjajo, da teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti. Cilj ukrajinskih sil je predvsem upočasniti ali zaustaviti rusko ofenzivo z vzhoda na industrijsko območje Slovjansk-Kramatorsk, ki predstavlja glavni vojaški sedež Ukrajine v Donbasu. Trenutno potekajo spopadi okoli frontnih linij v bližini omenjenih mest.

Medtem je ruska vojska sporočila, da je v bližini vasi Malotaranovi uničila dve ameriški raketni lansirni napravi visoko mobilnega artilerijskega raketnega sistema (HIMARS), je po navedbah dpa sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ruske sile naj bi uničile tudi veliko skladišče streliva v bližini ukrajinskega mesta Soledar, ki se nahaja na frontni črti, je dejal Konašenkov. Pri tem je bilo uničenih 1500 artilerijskih izstrelkov različnih kalibrov in več kot 100 protitankovskih raket tuje proizvodnje, je dodal. Tudi teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti, poudarja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Ukrajinsko ministrstvo odpravilo omejitve gibanja za nabornike

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je moškim med 18. in 60. letom starosti v torek prepovedalo zapustiti domače okrožje, generalštab vojske pa je medtem na Facebooku zaprosil za razumevanje. Po številnih kritikah je danes ministrstvo razveljavilo svojo odločitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni je obvestilo o razveljavitvi objavil na Telegramu. Glede tega vprašanja se je od oboroženih sil distanciral celo predsednik Volodimir Zelenski in ob tem pozval k preklicu ukaza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje