Ukrajinski boršč zdaj del Unescovega seznama ogrožene dediščine

Svet 01. Jul 202220:41 4 komentarji
Ukrajinski boršč
PROFIMEDIA

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo je kulturo kuhanja boršča v Ukrajini uvrstila na seznam ogrožene kulturne dediščine. V Kijevu so v odzivu Unescovo odločitev pozdravili. Moskva je predhodno nasprotovala že samemu postopku, saj ima boršč – juho iz mesa, zelenjave in rdeče pese – prav tako za svojo jed.

Kulturo kuhanja ukrajinskega boršča je odbor Unesca po hitrem postopku “vpisal na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, ki jo je treba nujno zaščititi”. Hitri postopek, v skladu s katerim je Unesco sprejel odločitev, je vzpodbudila vojna v Ukrajini ter njene “negativne posledice na to tradicijo”.

Unesco je opozoril, da je ukrajinski boršč le različica jedi, ki je priljubljena tudi drugod, a je bistvenega pomena za vsakdanje življenje v državi. “Ukrajinski boršč – nacionalna različica boršča, ki ga uživajo v več državah v regiji – je sestavni del ukrajinskega družinskega življenja in življenja skupnosti,” so še sporočili v Parizu.

V Kijevu so se na Unescovo odločitev že odzvali in jo pozdravili. “Zmaga v vojni za boršč je naša,” je na Telegramu objavil ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko. Dodal je, da bodo recept za boršč z veseljem delili z vsemi civiliziranimi državami, pa tudi neciviliziranimi, da bodo imeli “vsaj nekaj dobrega, okusnega in ukrajinskega”. Zapisal je še, da bo Ukrajina “zmagala tako v vojni za boršč kot tudi v tej vojni”, pri čemer je imel v mislih napad ruske vojske na Ukrajino, ki se je začel 24. februarja.

Ukrajina ima boršč za svojo nacionalno jed, čeprav jo pogosto pripravljajo tudi Rusiji, drugih državah nekdanje Sovjetske zveze in na Poljskem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Saharova pa je Unescovo odločitev zavrnila kot poskus, da bi boršč pripadal le enemu ljudstvu in narodu. “To je ksenofobija,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje