Zelenski Bruslju: Dokažite, da ste z nami, da bo življenje prevladalo nad smrtjo

Svet 01. Mar 202211:56 > 16:14 2 komentarja

V današnji razpravi o ruskem napadu na Ukrajino na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je prek videopovezave sodeloval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Izrazil je hvaležnost za podporo Evropske unije v ruski invaziji in poudaril, da si v Ukrajini prizadevajo za vstop v EU. "Dokazali smo, da smo takšni kot vi. Dokažite, da ste z nami, da nas ne boste pustili na cedilu, da smo Evropejci. Potem bo življenje prevladovalo nad smrtjo," je dejal.

V Evropskem parlamentu se je začelo plenarno zasedanje, na katerem evropski poslanci razpravljajo o aktualnih razmerah ruskega napada na Ukrajino. V vojni se je Rusiji danes pridružila tudi Belorusija, je pred začetkom zasedanja sporočil ukrajinski parlament. Beloruske enote so v državo vstopile na severu države, v regiji Černigov.

Zelenski: Vesel sem, da podpirate Ukrajino

Evropske poslance je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. V govoru je izkazal hvaležnost za vso podporo, ki jo je Ukrajini ponudila Evropska unija. “Vesel sem vašega sporočila. Čutim vašo soglasnost, združenost, povezanost. Vesel sem, da podpirate Ukrajino,” je povedal. Poudaril je, da se v Ukrajini šesti dan ruske invazije spopadajo z realnostjo izgube življenj.

Ukrajina
Bernadett Szabo/REUTERS

“Danes svoja življenja dajemo za naše vrednote, svobodo, demokracijo. Želimo biti enakopravni, tako kot vi,” je izpostavil. Po besedah predsednika Zelenskega so se Ukrajinci pri tem izkazali, vesel pa je, da je to prepoznala tudi EU. “V Ukrajini govorimo o evropski izbiri Ukrajine. Za to si prizadevamo. Zato si želim, da bi od vas slišali to, da je tudi vaša izbira evropska Ukrajina,” je poudaril.

“Nihče nas ne bo zlomil, mi smo Ukrajinci”

Zelenski je poudaril, da danes ne bere z lista, saj se je “faza papirjev” za Ukrajino končala, zdaj gre za življenje ali smrt. “Borimo se za svojo zemljo in svobodo,” je dejal. V nadaljevanju je opisal razmere v državi. Zjutraj sta raketi zadeli Trg svobode v središču mesta Harkov. Zelenski je med drugim omenil, da ima mesto Harkov 12 univerz, kar je največ v državi, in je mesto, v katerem živi mlajša populacija, ki se po navedbah ukrajinskega predsednika med seboj rada druži in praznuje.

“V tem mestu je tudi največji trg v Evropi – Trg svobode. Ali si lahko predstavljate, da sta danes zjutraj dve raketi zadeli ta trg. Veliko življenj je bilo izgubljenih. To je cena miru, za katerega se borimo. Borimo se za naše ozemlje, našo svobodo,” je dejal Zelenski in dodal, da se bodo v Ukrajini vsi trgi preimenovali v Trg svobode. “Nihče nas ne bo zlomil, mi smo Ukrajinci,” je opozoril. Pri tem je ošvrknil ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki pravi, da gre v vojni za neke vrste vojaško operacijo. “Kakšno operacijo? Zakaj v naša mesta vstopajo s tanki,” je vprašal.

Zbrane v Evropskem parlamentu je znova pozval k priključitvi Ukrajine v EU. “Naše ljudstvo je motivirano. Borimo se za pravice, svobodo, življenja in preživetja. Borimo pa se tudi za to, da postanemo enakopravni člani Evrope. Prepričani smo, da smo to dokazali. Dokazali smo, da smo takšni kot vi. Dokažite, da ste z nami, da nas ne boste pustili na cedilu, da smo Evropejci. Potem bo življenje prevladalo nad smrtjo,” je zaključil.

Tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk je v svojem govoru poudaril, da je najboljša podpora Ukrajini, priznanje njenih pričakovanj glede članstva v uniji. “Ukrajina danes brani meje civiliziranega sveta. Bog nam pomagaj, če Ukrajina pade. Nihče ne ve, kje se bo ustavil ruski agresor,” je opozoril Štefančuk in izpostavil, da je Evropa na prelomnici. Predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je na drugi strani poudarila, da prošnjo Ukrajine za status kandidatke pozdravljajo in da si bodo prizadevali za dosego tega cilja.

Evropski parlament bo sprejel resolucijo

Poslanke in poslanci bodo prisluhnili tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku Unije Josepu Borrellu. Sledila bo poslanska razprava, namenjena oceni ruskega napada.

Evropski poslanci bodo po razpravi sprejeli tudi resolucijo, v kateri naj bi pozvali, naj se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v Uniji, k več pomoči državi, tudi obrambne, ter k omejitvi uvoza ruskega plina in nafte. V tej je sicer poudarjena tudi zaskrbljenost glede ruskega delovanja za destabilizacijo Zahodnega Balkana in njihovega demokratičnega procesa.

Skrbi jih tudi odločitev Srbije, da proti Rusiji ne vpelje sankcij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje