Od kod je priletelo letalo: Ukrajina in Rusija trdita različno

Svet 11. Mar 202212:30 > 14:54 5 komentarjev
Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO

Brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo v četrtek po 23. uri v Zagrebu, ni ukrajinsko, je za Jutarnji.hr dejal svetovalec ukrajinskega ministra za obrambo. Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ozemlju Ukrajine.

Svetovalec ukrajinskega ministra za obrambo Markijan Lubkivski je za Jutarnji.hr povedal, da letalo, ki je strmoglavilo v Zagrebu, ni ukrajinsko, saj, da imajo ukrajinska letala drugačne oznake.

Dodal je, da se pričakuje uradna izjava ukrajinskega zunanjega ministrstva v sodelovanju z glavnim štabom ukrajinske vojske. Hrvaške partnerje je ob tem prosil, naj opravijo preiskavo, da bi ugotovili, komu je letalo pripadalo, kako bi lahko preletelo Zagreb in tam strmoglavilo.

Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ukrajinskem ozemlju. “Veleposlaništvo Ruske federacije na Hrvaškem je vest o padlem dronu izvedelo iz medijev, ki navajajo, da strokovnjaki situacijo še preiskujejo, zato je treba vsa vprašanja o incidentu nasloviti na te strokovnjake in na veleposlaništvo Ukrajine na Hrvaškem, ker je bil dron izdelan v Ukrajini,” so sporočili z veleposlaništva.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes povedal, da je brezpilotno letalo 40 minut letelo nad Madžarsko, samo sedem minut pa je bilo v zračnem prostoru Hrvaške. Kot zdaj kaže, je priletelo iz Ukrajine, je še dejal. Pri tem hrvaškega predsednika najbolj zanima, kako je mogoče, da je letalo skoraj eno uro letelo po zračnem prostoru članic Nata, a ga nihče ni zaznal. Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je sicer dejal, da so letalo z radarji zaznali. Kontrola zračnega prometa Hrvaške je navedla, da letalo ni imelo aktivnega detekcijskega sistema oziroma transponderja, zato sistemu kontrole zračnega prometa ni bilo vidno.

Po navedbah hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića naj bi šlo za letalnik ruske izdelave. V hrvaški zračni prostor je priletel s hitrostjo 700 kilometrov na uro in na višini 1.300 metrov.

Preiskava dogodka sicer še poteka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje