Hrvaški predsednik: Kako je mogoče, da letala ni nihče zaznal?

Svet 11. Mar 202210:17 > 15:00 3 komentarji

Kako je mogoče, da je letalo letelo okoli eno uro nad območjem Nata, a ga ni nihče zaznal, se sprašuje hrvaški predsednik Zoran Milanović. Pravi, da gre za resen incident. "Ocenjujemo, da to ni bilo usmerjeno proti Hrvaški," je še dodal. Kot je zdaj znano, naj bi letalo na Hrvaško prišlo iz Ukrajine prek Romunije in Madžarske. Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra je za Jutarnji list sicer dejal, da brezpilotno letalo ni ukrajinsko. Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo izdelano na ozemlju Ukrajine.

Včeraj pozno zvečer, okrog 23. ure, je v hrvaški prestolnici Zagreb močno počilo. Na območju južnega dela Zagreba, v bližini študentskega doma Stjepan Radić (Jarun), so odkrili krater in dve padali.

Kot je še povedal hrvaški predsednik Zoran Milanović, je brezpilotno letalo kar 40 minut letelo nad Madžarsko, samo sedem minut pa je bilo v zračnem prostoru Hrvaške. Kot zdaj kaže, je priletelo iz Ukrajine, je še dejal. Kot je še povedal, ga najbolj zanima, kako je mogoče, da je letalo skoraj eno uro letelo po zračnem prostoru članic Nata, a ga nihče ni zaznal. Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je kasneje sicer dejal, da so letalo z radarji zaznali.

Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Markijan Lubkivski je za Jutarnji list dejal, da brezpilotno letalo ni ukrajinsko. Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ukrajinskem ozemlju. “Veleposlaništvo Ruske federacije na Hrvaškem je vest o padlem dronu izvedelo iz medijev, ki navajajo, da strokovnjaki situacijo še preiskujejo, zato je treba vsa vprašanja o incidentu nasloviti na te strokovnjake in na veleposlaništvo Ukrajine na Hrvaškem, ker je bil dron izdelan v Ukrajini,” so sporočili z veleposlaništva.

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je izjavo podal pred tem, je povedal, da je o dogodku govoril z Milanovićem, madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, predstavniki hrvaške vlade, županom Zagreba Tomislavom Tomaševićem in hrvaškim predstavnikom pri zvezi Nato, o dogodku pa je seznanil tudi Evropski svet.

“Padlo je letalo vojne narave,” je dejal hrvaški premier. Po dosedanjih informacijah gre za letalo ruske proizvodnje, ni pa še znano, ali je letalo bilo v lasti in upravljanje ruske ali ukrajinske vojske. Na Hrvaško je prišlo iz smeri Madžarske, po besedah Orbana je na Madžarsko priletelo s smeri Romunije, je dejal hrvaški premier. “Zakaj se je to zgodilo, ali je prišlo do napake, ali je nekdo nad letalom izgubil nadzor, tega za zdaj še ne moremo z gotovostjo trditi,” je poudaril. “Vemo, da je letalo nekaj minut letelo nad območjem Hrvaške in nato strmoglavilo v Zagrebu,” je dejal.

Tudi hrvaški premier pravi, da je dobro, da v incidentu ni bilo poškodovanih. Preiskava poteka, v stiku so tudi s predstavniki ukrajinske oblasti, je dejal. “Vsi bomo naredili vse, da čim prej ugotovimo, kakšni so razlogi za prelet letala in njegovo strmoglavljenje,” je poudaril hrvaški premier.

Hrvaški minister za obrambo Banožić je dejal, da se je odzvala tudi vojaška policija. “Sodelujemo z Natom in sosednjimi državami. Pogovarjal sem se z ministroma za obrambo Madžarske in Slovenije, izmenjali smo informacije, ki jih imamo,” je dejal. Kot pravi, je letalo v hrvaški zračni prostor vstopilo ob 22.57 iz Madžarske in s hitrostjo 700 kilometrov na uro v hrvaškem zračnem prostoru letelo približno sedem minut. “Kriminalistična preiskava se nadaljuje,” je dejal. “Poslati moramo sporočilo, da to ni bila grožnja Hrvaški in da ni prostora za strah,” je poudaril minister za obrambo Banožić.

Pogovor Banožića in ministra Mateja Tonina so potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu. Banožić je Tonina seznanil z incidentom, medtem ko v času njunega pogovora še ni bilo na voljo vseh informacij, ki so bile objavljene kasneje. Nekaterih nepreverjenih informacij, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino, na Morsu niso komentirali.

Banožić je obenem zanikal, da bi odpovedal radarski sistem. “Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje