FOTO: V Zagrebu strmoglavilo brezpilotno letalo

Svet 11. Mar 202207:38 > 15:04 0 komentarjev
Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je sinoči javnost obvestilo o eksploziji. Na območju južnega dela Zagreba so odkrili krater in dve padali. Hrvaški premier Andrej Plenković je pojasnil, da je na območje strmoglavilo letalo ruske proizvodnje, ki je v državo priletelo prek Romunije in Madžarske. Ni še znano, ali je letalo v ruski ali ukrajinski lasti oziroma upravljanju, je dejal. Hrvaški predsednik Zoran Milanović pravi, da za zdaj kaže, da je letalo priletelo iz Ukrajine. Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Markijan Lubkivski je za Jutarnji list dejal, da brezpilotno letalo ni ukrajinsko, medtem ko so z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ozemlju Ukrajine.

Včeraj pozno zvečer, okrog 23. ure, je v hrvaški prestolnici Zagreb močno počilo. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je javnost obvestilo o eksploziji. Na območju južnega dela Zagreba, v bližini študentskega doma Stjepan Radić (Jarun), kjer se sicer zadržuje veliko ljudi, so odkrili krater in dve padali. Po zadnjih informacijah naj bi bilo eksplozij več.

Po navedbah strokovnjaka za vojaško letalstvo Tylerja Rogowaya na portalu The Drive je strmoglavilo brezpilotno letalo Tupoljev Tu-141, ruske proizvodnje, ki naj bi se pokvarilo in iz Ukrajine prek Madžarske priletelo do Hrvaške. Eno krilo objekta, ki je strmoglavil, ni bilo močno poškodovano, kar je omogočilo potrditev suma, da gre prav za to letalo, trdi Rogoway in dodaja, da je pred dnevi letalo Tupoljev Tu-141 strmoglavilo tudi v Ukrajini. Tudi upokojeni hrvaški vojaški pilot Ivan Selak je za hrvaški N1 ocenil, da je šlo za brezpilotno letalo Tupoljev-141, striž ali vitez, ruske oziroma sovjetske izdelave iz 80. let prejšnjega stoletja.

Po besedah Selaka je strmoglavilo, ker mu je zmanjkalo goriva, saj bi sicer, če bi bil rezervoar poln, ob udarcu zagotovo izbruhnil požar.

Preiskava še poteka. Hrvaški premier Andrej Plenković je pojasnil, da gre za letalo ruske proizvodnje, ki je na Hrvaško priletelo s smeri Madžarske (tja pa s smeri Romunije). Ni pa še znano, ali je letalo ruski ali ukrajinski lasti oziroma upravljanju, pravi premier. “Zakaj se je to zgodilo, ali je prišlo do napake, ali je nekdo nad letalom izgubil nadzor, tega za zdaj še ne moremo z gotovostjo trditi,” je poudaril. “Vemo, da je letalo nekaj minut letelo nad območjem Hrvaške in nato strmoglavilo v Zagrebu,” je dejal hrvaški premier.

Po do zdaj zbranih podatkih je letalo vdrlo v hrvaški zračni prostor s hitrostjo 700 kilometrov na uro na višini 1.300 metrov. Dnevnik.hr je medtem neuradno izvedel, da naj bi bilo na delu razbitin, ki so jih našli v kraterju na Jarunu, videti rdečo zvezdo in napis v cirilici.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da je letalo nad Madžarsko letelo 40 minut, samo sedem minut pa je bilo v zračnem prostoru Hrvaške. Kot kaže, je priletelo iz Ukrajine, je še dejal. Kot je še povedal, ga najbolj zanima, kako je mogoče, da je letalo skoraj eno uro letelo po zračnem prostoru članic Nata, a ga nihče ni zaznal. Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Markijan Lubkivski je za Jutarnji list sicer dejal, da brezpilotno letalo ni ukrajinsko, saj, da imajo ukrajinska letala drugačne oznake. Napovedal je še, da bosta to kmalu uradno potrdila tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo in generalštab ukrajinske vojske.

Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ukrajinskem ozemlju. “Veleposlaništvo Ruske federacije na Hrvaškem je vest o padlem dronu izvedelo iz medijev, ki navajajo, da strokovnjaki situacijo še preiskujejo, zato je treba vsa vprašanja o incidentu nasloviti na te strokovnjake in na veleposlaništvo Ukrajine na Hrvaškem, ker je bil dron izdelan v Ukrajini,” so sporočili z veleposlaništva.

Hrvaški obrambni minister pravi, da so letalnik zaznali z radarji

Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je dejal, da se je odzvala tudi vojaška policija. “Sodelujemo z Natom in sosednjimi državami. Pogovarjal sem se z ministroma za obrambo Madžarske in Slovenije, izmenjali smo informacije, ki jih imamo,” je dejal. Kot pravi, je letalo v hrvaški zračni prostor vstopilo ob 22.57 iz Madžarske in s hitrostjo 700 kilometrov na uro v hrvaškem zračnem prostoru letelo približno sedem minut. “Kriminalistična preiskava se nadaljuje,” je dejal. “Poslati moramo sporočilo, da to ni bila grožnja Hrvaški in da ni prostora za strah,” je poudaril minister za obrambo Banožić. Pogovor Banožića in ministra Mateja Tonina so potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

Banožić je zanikal, da bi odpovedal radarski sistem. “Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav,” je pojasnil.

Popoldan se je oglasila tudi kontrola zračnega prometa Hrvaške. Kot poroča hrvaški N1, brezpilotno letalo ni imelo transponderja, zato ga niso zaznali s sekundarnimi radarji, s katerimi spremljajo letala. Pojasnili so, da je na Hrvaškem zaradi zagotavljanja nadzora zračnega prostora obvezna uporaba aktivnega detekcijskega sistema (transponderja) za vsa letala, ki vstopajo v hrvaški zračni prostor, in da letala brez transponderjev niso vidna sistemu kontrole zračnega prometa.

Tudi predstavnik zveze Nato je potrdil, da so v zavezništvu spremljali pot brezpilotnega letala, ki je sinoči strmoglavilo v Zagrebu.

Tu-141
PROFIMEDIA

Prvo uradno obvestilo o teh dogodkih je bilo poslano ob 3.18 oziroma več kot štiri ure po padcu “predmeta iz zraka”, piše hrvaški N1. Zjutraj nam je hrvaška kontrola zračnega prometa sporočila, da nimajo informacij o obravnavanem dogodku. Poslanec hrvaškega parlamenta Siniša Hajdaš Dončić je na Twitterju sporočil, da je kot predsednik parlamentarnega odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost zahteval odziv varnostnih služb.

Pristojni so imeli sestanek tudi v uradu hrvaškega sveta za nacionalno varnost.

Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Soban/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Soban/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Soban/PIXSELL/BOBO
Letalo Zagreb Letalo Zagreb
Igor Soban/PIXSELL/BOBO
krater krater
Zzajem zaslona

Policisti so zavarovali ožje in širše območje kraja dogajanja. Poškodovanih po dosedanjih informacijah ni, je pa padec letala poškodoval nekaj vozil. “Na terenu so tudi policijske ekipe, ki so usposobljene za takšne primere, in v tem trenutku ni razloga za zaskrbljenost prebivalcev,” so zjutraj sporočili z zagrebške policije. Hrvaški policisti so prebivalce Zagreba pozvali, naj na družbenih omrežjih ne delijo posnetkov in fotografij s kraja dogodka. Popoldan so ostanke letala s policijskim kombijem v spremstvu avtomobila vojaške policije odpeljali v hrvaško vojašnico.

Območje je s sodelavci obiskal tudi župan Zagreba Tomislav Tomašević in poudaril, da je sreča v nesreči, da ni bil nihče poškodovan. “Gre za relativno veliko letalo. Glede na čas strmoglavljenja in lokacijo, kjer so pristali delci, je neverjetno, da ni bil nihče poškodovan,” je dejal in dodal, da bo javnost v kratkem nagovoril predstavnik pristojnega ministrstva. “Za zdaj ni informacij o eksplozivnih elementih,” je dodal, obenem tudi ni informacij o tem, da gre za zlonamerno dejanje.

“Zdaj je ključnega pomena ugotoviti, kaj se je zgodilo in poskrbeti, da se to več ne ponovi. To je dogodek brez primere, kaj takega se v Zagrebu še ni zgodilo,” je dodal župan Zagreba.

Slovensko ministrstvo za obrambo in Kontrola zračnega prometa Slovenije z dogodkom zjutraj nista bila seznanjena.

Novinarka N1 Hrvaška Katarina Brečić je obiskala tudi jedrsko elektrarno Krško in preverila, kaj bi se zgodilo, če bi omenjeno letalo strmoglavilo v bližini elektrarne. Kot so ji povedali v Krškem, bi elektrarna strmoglavljenje letala zdržala.

Širijo se tudi teorije, da naj bi bilo letalo namenjeno v ukrajinsko mesto v žitomirski regiji, ki se prav tako kot okrožje Zagreba, kamor je letalo strmoglavilo, imenuje Jarun. Nekdanji poveljnik hrvaškega letalstva Josip Štimac je za N1 Hrvaška dejal, da je to ena od možnih razlag, a dodaja, da so Googlovi zemljevidi – če jih kdorkoli, ki je upravljal letalo, uporablja – kljub temu zelo podrobni. “Rusija ima zagotovo bolj sofisticirane sisteme,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!