Ukrajinski vojaki so se prebili na breg reke Dneper, ki je pod ruskim nadzorom

Svet 15. Nov 202315:41 4 komentarji
Herson, Ukrajina
Ukrajinski vojaki v Hersonu (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Ukrajinski vojaki so se prebili na vzhodni breg reke Dneper v regiji Herson na jugu Ukrajine. Njihovo prečkanje je potrdil tudi proruski guverner regije Vladimir Saldo, ki pa je prepričan, da Ukrajinci nimajo možnosti za večji preboj.

Ukrajinske sile so v regiji Herson prečkale na vzhodni breg reke Dneper, ki je pod nadzorom ruskih sil, in tam utrdile svoje položaje, je v torek izjavil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Vzhodni breg reke Dneper je prečkala manjša skupina ukrajinskih vojakov, ki je sedaj ujeta v vasi Krinki, pa je danes na Telegramu zapisal proruski guverner regije Vladimir Saldo. Poudaril je, da vojaki nimajo možnosti za preboj ruskih položajev in dodal, da se spopadajo z intenzivnim obstreljevanjem ruskega topništva, raket in dronov.

To je sicer prvo priznanje visokega ruskega uradnika, da je Ukrajini uspelo zasesti nekaj položajev na strani reke, ki je v regiji Herson pod ruskim nadzorom. Številni ruski mediji so sicer pred dnevi objavili in kmalu za tem umaknili novice o umiku ruskih sil iz nekaterih položajev na vzhodnem bregu Dnepra, poroča britanski BBC.

Rusija je večji del ukrajinske regije Herson zasedla kmalu po začetku invazije februarja lani. Prestolnico regije je nadzirala do novembra lani, ko so se ruske sile ob napredovanju ukrajinske vojske umaknile na vzhodno stran reke.

Herson, Ukrajina
Ukrajinski vojaki v Hersonu (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Ukrajina je večkrat poskušala prečkati reko in tam vzpostaviti mostišče, ki bi njenim silam omogočil prenos oklepnih vozil in sistemov zračne obrambe preko reke. V vojaški terminologiji je mostišče strateško pomembno območje, ki ga napadajoče sile zavzamejo na strani reke, ki je sicer pod nadzorom nasprotnikovih sil. Z njim si napadajoče sile prizadevajo utrditi svoj položaj in nato nadaljevati s prodorom na ozemlju pod nadzorom nasprotnika.

Ruske sile so medtem tudi danes obstreljevale jug in vzhod Ukrajine. Po navedbah Kijeva sta bila v napadih ubita najmanj dva civilista, še deset pa je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah guvernerja Zaporožja Jurija Malaška je v regiji umrl moški, potem ko so trije ruski izstrelki zadeli eno od tamkajšnjih vasi. V regiji Doneck pa naj bi ruska raketa zadela večnadstropno stanovanjsko stavbo in pri tem ubila 85-letno žensko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje