Ukrajinsko aktivistko in zmagovalko Evrovizije Rusija uvrstila na seznam iskanih

Svet 20. Nov 202315:30 0 komentarjev
Džamala
Uroš Skaza/N1

Rusija je nekdanjo zmagovalko Evrovizije Džamalo uvrstila na seznam iskanih oseb. Rusko notranje ministrstvo naj bi pevko obtožilo diskretizacije ruske vojske. Pevka je večkrat javno obsodila invazijo na Ukrajino, zavzema pa se tudi za pravice krimskih Tatarov.

Rusija je Džamalo, ukrajinsko zmagovalko na Evroviziji leta 2016, uvrstila na seznam iskanih oseb, so danes poročali številni ruski mediji.

Notranje ministrstvo v Moskvi naj bi pevko krimskotatarskega porekla obtožilo diskretizacije ruske vojske. Džamala je sicer večkrat obsodila invazijo na Ukrajino, zavzema pa se tudi za pravice krimskih Tatarov.

40-letna Džamala s pravim imenom Susana Alimivna Džamaladinova je glasna nasprotnica ruske okupacije polotoka Krim in ruske invazije na Ukrajino. Pred časom je spregovorila v intervjuju za N1. Ukrajinci ne moremo čakati, da bo nekdo drug zmagal v vojni namesto nas. To vojno moramo dobiti sami,” je takrat poudarila.

Leta 2016 je zmagala na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu s skladbo 1944, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Pesem je posvetila svoji prababici, ki je bila med okoli 250.000 Tatari, ki so jih deportirali s polotoka Krim v času sovjetskega diktatorja Stalina leta 1944 v okviru kolektivnega kaznovanja zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti.

Njena pesem s politično vsebino je tako že od začetka vzbudila nasprotovanje Moskve in oblasti na Krimu, ki so zahtevali diskvalifikacijo pesmi, češ da kritizira rusko priključitev Krima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!