Umetno sladilo aspartam tudi uradno na seznamu potencialno rakotvornih snovi

Svet 14. Jul 202310:59 > 15:13 2 komentarja
Coca cola
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija je umetno sladilo aspartam, ki se uporablja v mnogih prehrambnih izdelkih, tudi uradno razglasila za potencialno rakotvornega. Nevaren bi sicer lahko bil le pri uživanju v prekomernih količinah. Ob upoštevanju najvišjega dopustnega dnevnega vnosa pa ne bi smel predstavljati tveganj.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je danes sporočila, da je intenzivno sladilo aspartam odslej uvrščeno na seznam potencialno rakotvornih snovi. Ob tem agencija poudarja potrebo po nadaljnjih raziskavah za izboljšanje razumevanja povezav med aspartamom in rakom.

Informacijo, da nameravajo aspartam, ki velja za eno najbolj razširjenih umetnih sladil na svetu, razglasiti za potencialno rakotvornega, je sicer že konec junija razkrila tiskovna agencija Reuters.

“Po našem mnenju je to bolj poziv raziskovalni skupnosti, da poskuša bolje razjasniti in razumeti rakotvorno nevarnost, ki jo lahko ali pa tudi ne predstavlja uživanje aspartama,” je dejala predstavnica IARC Mary Schubauer-Berigan. Skupni strokovni odbor za aditive za živila (JECFA), prav tako pod okriljem WHO, je medtem glede na poročilo sklenil, da študije niso zadostni razlog za spremembo trenutnega najvišjega dopustnega dnevnega vnosa aspartama.

“Rak je eden glavnih vzrokov smrti na svetu. Znanost se nenehno širi, da bi ocenila možne dejavnike, ki sprožajo ali pospešujejo nastanek raka,” je glede ugotovitev dejal direktor WHO za prehrano in varnost hrane Francesco Branca. Ljudem ne priporoča, da se v celoti odpovedo sladilom, svetuje pa jim zmernost.

coca cola zero
PROFIMEDIA

Znanost si še ni enotna

Aspartam je eno najbolj razširjenih sladil na svetu, ki se od osemdesetih let prejšnjega stoletja pogosto uporablja v različnih živilih in pijačah, vključno z dietnimi pijačami, žvečilnimi gumiji in nekaterimi mlečnimi izdelki. Čeprav se kategorizacija “potencialno rakotvorno” sliši zaskrbljujoče, še ne pomeni, da vaša dietna pijača povzroča raka. Nekatere raziskave kažejo le, da obstaja možna povezava med aspartamom in rakom na jetrih, a si znanost še ni enotna.

Aspartam velja za enega najbolj raziskanih aditivov za živila. Več regulativnih organov, kot je ameriška uprava za hrano in zdravila, je večkrat izjavilo, da je aspartam varen za prehrano ljudi, če se uporablja v skladu z določenimi smernicami. Ločen odbor strokovnjakov WHO pa je opravil oceno tveganja za aspartam in v četrtek dejal, da lastnih smernic WHO ni treba spreminjati.

Medtem ko nekatere znanstvenike ter proizvajalce hrane in pijač skrbi, da bo WHO oznaka “morda rakotvornega” zmedla potrošnike, agencija IARC upa, da bo ta oznaka znanstvenike spodbudila k še večjim raziskavam aspartama in morebitnih povezav z rakom.

Odbor (WHO) za aditive v živilih (JECFA) je sicer od leta 1981 trdil, da je aspartam v sprejetih dnevnih mejah varen za uživanje. Odrasel človek, ki tehta 60 kilogramov, ​​bi tako moral vsak dan popiti med 12 in 36 pločevink dietne gazirane pijače (odvisno od količine aspartama v pijači), da bi bil ogrožen. Nacionalni regulatorji, vključno s tistimi v ZDA in Evropi, so se s tem mnenjem strinjali.

Pogosta raba tega sladila tudi v Sloveniji

Na Inštitutu za nutricionistiko sicer spremljajo sestavo živil v Sloveniji že vse od leta 2011. Vzorec raziskave je vključeval osvežilne brezalkoholne pijače, nektarje, sokove in energijske ter športne pijače.

“Če smo leta 2019 opažali bistvene spremembe v sestavi energijskih pijač, so se leta 2020 zgodili tudi bistveni premiki v sestavi osvežilnih brezalkoholnih pijač. Delež izdelkov s sladili se je v tej podskupini opazno povečal na 27 odstotkov. Najpogosteje uporabljena intenzivna sladila v pijačah v Sloveniji so bila so acesulfam K, sukraloza in aspartam,” so navedli besede Edvine Hafner z inštituta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje