Umrl je nemški pesnik in pisatelj Hans Magnus Enzensberger

Svet 25. Nov 202213:15 0 komentarjev
Hans Magnus Enzensberger
PROFIMEDIA

Umrl je nemški pesnik in pisatelj Hans Magnus Enzensberger. Kot je danes sporočila berlinska založba Suhrkamp, sklicujoč se na avtorjevo družino, je 93-letni avtor umrl v četrtek v bavarski prestolnici München. Enzensberger je sodil med najpomembnejše nemške lirike in intelektualce. Njegovo videnje poezije velja za globoko družbeno motivirano.

Hans Magnus Enzensberger, ki se je rodil 11. novembra 1929 v bavarskem mestu Kaufbeuren, je bil poleg Günterja Grassa, Martina Walserja, Uweja Johnsona in Heinricha Bölla eden od najpomembnejših avtorjev povojne nemške literature. Bil je član legendarnega literarnega kluba z imenom Gruppe 47 in del uporniškega obdobja leta 1968. V knjigi spominov s pomenljivim naslovom Tumult (Trušč) je opisal svoje delovanje v takratni Zunajparlamentarni opoziciji (APO).

APO je bilo politično protestno gibanje v takratni Zahodni Nemčiji v drugi polovici šestdesetih in na začetku sedemdesetih let 20. stoletja, ki je predstavljalo osrednji del nemškega študentskega gibanja.

V tem obdobju je Enzensberger leta 1965 ustanovil tudi kulturno revijo Kursbuch.

Enzensberger se je v svojem življenju preizkusil na številnih področjih. Enzensberger je kot pesnik, esejist, prevajalec, antologist in urednik v povojnem času bistveno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v celotnem nemškem jezikovnem prostoru. Bil je urednik pri založbi Suhrkamp v Frankfurtu, nekaj časa je živel na Kubi, pa tudi na Norveškem, v Italiji, Mehiki, ZDA in Zahodnem Berlinu. Leta 1979 se je preselil v München.

Pisal je romane, eseje, anekdote in spomine ter drame, kot je Untergang der Titanic (Potop Titanika), ki jo je leta 1980 uprizoril George Tabori. Mladim je namenil knjige, kot sta Immer das Geld: Ein kleiner Wirtschaftsroman (Vedno denar: Majhen ekonomski roman) ali Zoprna lirika : prva pomoč za bralce v stresu.

Že s svojo prvo pesniško zbirko Zagovor volkov iz leta 1957 je povzročil senzacijo.

Hans Magnus Enzensberger
PROFIMEDIA

Da se Enzensberger tudi na stara leta ni ustvarjalno utrudil, dokazuje njegova knjiga z naslovom Fallobst (Padlo sadje) iz leta 2019, v kateri je razmišljal o najsodobnejših temah, na primer o migracijah.

Leta 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture, je Enzensberger obiskal štajersko prestolnico.

V Sloveniji je znan predvsem po dveh prevodih pesniških zbirk, prvencu Zagovor volkov in izboru poezije Ode in svarila, ter knjigi o matematiki Številski hudiček. Ob njegovem obisku v Mariboru je tudi izšla knjiga Izbranih del s štirimi v slovenščino prvič prevedenimi besedili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!