Umrl legendarni kitarist, ki je v Dvorano slavnih vstopil dvakrat

Svet 12. Jan 202307:17 > 08:15 0 komentarjev
Jeff Beck
Profimedia

V 79. letu starosti je zaradi meningitisa umrl legendarni kitarist Jeff Beck. Veljal je za izjemnega kitarista, ki je na odrih nastopal skupaj s številnimi slavnimi glasbeniki. Najbolj poznan je po ustvarjanju v skupini Yardbirds in The Jeff Beck Group. "Bojevnika na šestih strunah ni več med nami," je ob smrti zapisal njegov prijatelj iz otroštva in soustvarjalec Jimmy Page.

Eden najbolj izkušenih, občudovanih in vplivnih kitaristov v zgodovini rocka Jeff Beck je v torek umrl v bolnišnici blizu svojega doma v Surreyju v Angliji. Star je bil 78 let. Vzrok smrti je bil bakterijski meningitis, je sporočila njegova publicistka Melissa Dragich.

“V imenu njegove družine z globoko žalostjo delimo novico o smrti Jeffa Becka. Po nenadni okužbi z bakterijskim meningitisom je včeraj mirno umrl. Njegova družina prosi za zasebnost med soočanjem s to ogromno izgubo,” je sporočila.

Beck je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kot član skupine Yardbirds ali frontman svojih skupin igral z občutkom za pustolovščino in njegovi posnetki so postali prelomni.

Prvi korak na glasbene odre je Beck storil leta 1965, ko je po avdiciji postal član skupine Yardbirds. K temu ga je nagovoril njegov prijatelj iz otroštva in še en slavni kitarist Jimmy Page. “Bojevnika na šestih strunah ni več med nami, da bi lahko občudovali njegove uroke, ki jih je spletal okoli čustev. Njegova tehnika je bila edinstvena, domišljija neomejena,” se je z zapisom na Instagramu prijatelju poklonil Page.

V skupini, ki je nastala dve leti prej, je zamenjal Erica Claptona. Yardbirds je bila takrat že vodilna v vse večjem britanskem gibanju električnega bluesa. Njegov slog, ki je prišel močno do izraza v skladbah, kot sta Shapes of Things in Over Under Sideways Down, je glasbi dodal ekspanzivni element, ki je naznanjal nastajajočo psihedelično rockovsko revolucijo.

Yardbirds so leta 1966 nastopili tudi v filmu Blow Up, v katerem je moral Beck razbiti svojo kitaro. ” Režiser Michelangelo Antonioni je preprosto prišel do nas in mi dejal, da bom moral razbiti svojo kitaro,” se je Beck spominjal snemanja za revijo Rolling Stone. Zahtevo je najprej zavrnil, saj je igral ikonično kitaro Gibson Les Paul. “Nato so producenti kupili šest kitar za začetnike, ki so bile tako poceni, da smo jih dobili v plastičnih vrečkah,” je povedal Beck.

Kitarist je skupino zapustil še istega leta in po nekaj solističnih projektnih in leta 1967 ustanovil bluzovsko skupino Jeff Beck Group. Tudi pri tem projektu so se mu pridružili izjemno talentirani glasbeniki. Člana skupine sta postala takrat še malo znana pevec Rod Steward in basist ter kitarist Ron Wood, ki je kasneje postal član skupine Rolling Stones. Izdali so prvenec Truth, Beck pa je skupino razpustil le dve leti po nastanku. Za krajši čas se je ponovno aktivirala v sedemdesetih.

Njegova sočlana skupine sta ga izjemno cenila. Rod Steward je ob smrti zapisal, da je bil Jeff Beck z drugega planeta. “Mene in Wooda je v poznih šestdesetih vzel s seboj v ZDA, in od takrat se nisva ustavljala. Bil je eden redkih kitaristov, ki me je na koncertih med petjem poslušal in se odzival,” je zapisal na Twitterju

Beck je leta 1974 z albumom Blow by Blow začel svojo solo kariero, v kateri je preoblikoval osnovno formulo fusion gibanja tistega obdobja, spremenil ravnovesje vplivov iz jazza v rock in funk ter ustvaril zvok, ki je bil presenetljivo nov in zelo uspešen. Blow by Blow je postal platinasta uspešnica in ostaja njegovo najbolj priljubljeno delo.

Od začetka osemdesetih let se je temperamentni Beck občasno pojavljal, se umaknil, upokojil in se spet pojavil. Kot solist je nastopil z Mickom Jaggerjem, Tino Turner in Jonom Bon Jovijem. Njegovo delo v zadnjem času je segalo od poklona pevcu rockabillyja Geneu Vincentu do instrumentalnih sklopov, ki so odražali vpliv tehna, elektronike in ambientalne glasbe.

Beck je na svoji glasbeni poti pomagal pri uvedbi ali okrepitvi nekaterih pomembnih tehničnih inovacij na kitari. Razvil je uporabo popačenj in povratnih učinkov, ki jih je pred njim raziskoval Pete Townshend, okrepil je učinek upogibanja not na kitari in razširil obseg izraza, ki ga je mogoče doseči z napravami, ki so bile spremenjene na kitari, kot je whammy bar.

V Dvorano slavnih rock and rolla je bil sprejet dvakrat

Beck je nazadnje nastopil oktobra v Chicagu, kjer si je koncertni oder delil z igralcem in kitaristom Johnnyjem Deppom v gledališču Chicago Theatre.

Osemkratni dobitnik nagrade grammy je bil dvakrat sprejet v Dvorano slavnih rock and rolla – leta 1992 kot član skupine Yardbirds in leta 2009 kot solo izvajalec.

Johnny Depp,Jeff Beck Johnny Depp,Jeff Beck
Beck na koncertu z Johnnyjem Deppom (PROFIMEDIA)
Jeff Beck, Carlos Santana Jeff Beck, Carlos Santana
Beck s Carlosom Santano (PROFIMEDIA)
Jeff Beck Jeff Beck
Jeff Beck ob sprejetju v Dvorano slavnih (PROFIMEDIA)
The Yardbirds The Yardbirds
Beckova skupina The Yardbirds (PROFIMEDIA)
Jeff Beck Jeff Beck
PROFIMEDIA

Leta 2015 ga je revija Rolling Stone uvrstila na peto mesto seznama 100 največjih kitaristov vseh časov in zapisala: “Že v skupini Yardbirds je imel melodičen, a neposreden ton – svetel, nujen in oster, a hkrati sladek. Videlo se je, da je resen glasbenik in da se je trudil. Ni se držal nazaj.”

Beck se je rodil v Wallingtonu v angleški grofiji Surrey. Kitaro je začel igrati v najstniških letih na doma narejenem modelu, ki ga je izdelal po vzoru enega od svojih junakov, ameriškega kitarista in izumitelja Lesa Paula. Njegovi idoli so bili med drugim vodilni kitarist skupine Gene Vincent Cliff Gallup ter ameriška blues glasbenika Buddy Guy in Otis Rush.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!