Umrl nekdanji ameriški obrambni minister Ash Carter

Svet 25. Okt 202217:58 0 komentarjev
Ash Carter
PROFIMEDIA

V ponedeljek je v 69. letu starosti umrl nekdanji ameriški obrambni minister Ash Carter, je danes sporočila njegova družina. Carter, ki je vodil Pentagon v času drugega mandata predsednika Baracka Obame, je umrl po nenadnem srčnem zastoju v Bostonu, poročajo tuje agencije.

“Z globoko žalostjo sporočamo, da je Carter umrl v ponedeljek zvečer v Bostonu po nenadnem srčnem zastoju. Bil je ljubljen mož, oče, mentor in prijatelj. Njegovo izgubo bodo občutili vsi, ki so ga poznali,” je v izjavi zapisala njegova družina.

Ash Carter je bil med letoma 2011 in 2013 namestnik ministra za obrambo, kasneje pa tudi državni podsekretar v Pentagonu.

Med letoma 2015 in 2017, v času drugega mandata predsednika Baracka Obame, je prevzel vodenje Pentagona in vodil vojaško kampanjo proti skrajni sunitski skupini Islamska država v Iraku in Siriji.

Carter je med svojo kariero veljal za zagovornika odločnejše rabe vojaške sile ZDA v tujini. Kot minister je izpeljal več korenitih sprememb v ameriški vojski. Med drugim je delo v vojski omogočil tudi ženskam in transspolnim osebam.

Po odhodu iz Pentagona je postal direktor Belferjevega centra za znanost in mednarodne zadeve na harvardski Kennedyjevi šoli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!