Umrl še zadnji astronavt Apolla 7 Walter Cunningham

Svet 04. Jan 202308:18 0 komentarjev
Walter Cunningham, astronavt
REUTERS

Umrl še zadnji astronavt odprave Apollo 7 Walter Cunningham, star je bil 90 let.

V Houstonu je v torek umrl 90-letni Walter Cunningham, eden zadnjih še živečih astronavtov vesoljskega programa agencije Nasa Apollo, med katerim so opravili prvi in potem še več uspešnih pristankov na Luni.

Cunningham je bil eden od treh astronavtov na krovu misije Apollo 7 leta 1968. Med misijo, ki je pripravila teren za pristanek na Luni, je Cunningham pilotiral lunarni modul. Kot civilist je sodeloval v posadki skupaj s kapitanom mornarice Walterjem Schirrom in majorjem zračnih sil Donnom Eiselejem.

Nasa je potem opravila še nekaj poletov, dokler ni z misijo Apollo 11 julija 1969 na Luni pristal modul z Neilom Armstrongom in Buzzom Aldrinom.

Cunningham se je Apolla 7 spomnil na dogodku leta 2017 v Kennedyjevem vesoljskem središču in dejal, da jim je omogočil premagati vse ovire, ki so jih imeli po požaru Apolla 1 leta 1967 in je postal najdaljši in najuspešnejši testni polet do takrat.

Cunningham se je rodil v Crestonu v Iowi, srednjo šolo je končal v Kaliforniji, leta 1951 pa je vstopil v mornarico in služil kot pilot v korejski vojni. Kasneje je na univerzi Kalifornija Los Angeles končal študij, magisterij in doktorat. Pred zaposlitvijo pri Nasi je delal pri korporaciji Rand kot znanstvenik.

Po upokojitvi leta 1971 je Cunningham delal v inženirstvu, podjetništvu in investiranju ter postal javni govornik in radijski voditelj. O svoji karieri in času, ko je bil astronavt, je napisal knjigo spominov The All-American Boys.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!