United Media je začela izdajati časopis Nova

Svet 30. Jun 202117:47 > 17:56 0 komentarjev
Časopis Nova
Nova.rs

Srbski državljani lahko od danes berejo časopis Nova, ki ga odlikuje odgovorna uredniška zasnova ter resnične in preverjene novice, so sporočili iz podjetja United Media. Podjetje se je sicer pri lansiranju novega časopisa soočilo s številnimi težavami.

“Uspešno smo premostili vse ovire, katerih cilj je bil preprečiti, da se časopis Nova pojavi v kioskih. Tudi potem ko so vse tiskarne v Srbiji zavrnile njegovo tiskanje, se nismo vdali, saj smo prepričani, da na medijskem trgu, na katerem dominirajo tabloidi, pogosto zlorabljeni v politične namene, obstaja prostor za neodvisen in objektiven medij. Za časopis, ki bo pisal o temah, pomembnih za vsakodnevno življenje državljanov,” so zapisali pri United Media.

“Vzpostavljanje časopisa Nova je bil velik izziv za nas, saj nismo pričakovali, da se bomo v državi, ki si prizadeva za vstop v EU, srečali s takšno stopnjo samocenzure, da se podjetja bojijo sprejeti posel tiskanja dnevnega časopisa zgolj zaradi drugačnega uredniškega koncepta. Država je očitno posredno že vzpostavila nadzor nad skoraj vsemi mediji in nič ne naredi za to, da bi vzpostavila okolje, v katerem bi državljani imeli svobodno izbiro brati ali gledati kar želijo. Zato smo danes še posebej ponosni, da lahko rečemo, da je časopis Nova vendarle izšel in da je dostopen vsem državljanom Srbije, katerih mnenje je za nas edino pomembno,” je poudarila izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić.

Spomnimo, da so najprej dva meseca potekala pogajanja s tiskarnami, ki tiskajo časopise in revije, vendar pa nobena od njih ni sprejela posla. Potem je bil razpisan javni poziv vsem tiskarnam, ki imajo možnost tiskanja dnevnega časopisa, a se nanj nihče ni odzval.

“United Media je kot mednarodno podjetje, ki posluje v osmih državah, o tako zaskrbljujoči stopnji kršenja medijske svobode obvestila vse relevantne evropske predstavnike in institucije, ki bodo tudi v prihodnje pozorno spremljali dogajanje. O tem smo večkrat obvestili tudi premierko Ano Brnabić in ministrico za kulturo in obveščanje Majo Gojković ter ju pozvali, naj vsem medijem omogočita poslovanje pod enakimi pogoji. Čeprav je dolžnost predstavnikov izvršne oblasti, da zagotovijo svobodo medijev, se premierka in ministrica na naše pozive nista odzvali,” so pri United Media še zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so se v podjetju odločili poiskati tiskarno izven Srbije. Časopis se bo tako tiskal v Osijeku, od koder ga bodo distribuirali po vsej Srbiji.

Časopis Nova bo na 32 straneh izhajal vsak dan v tednu, razen v nedeljo. Zanj bo treba odšteti 29 dinarjev oziroma 0,25 evra. V redakciji obljubljajo, da bodo objavljali zgodbe, ki jih drugi niso smeli ali želeli objaviti. Bralce pričakujejo tudi številne kolumne najbolj znanih novinarskih in drugih imen, zanimive vsebine iz sveta kulture in zabave ter ekskluzivni intervjuji iz sveta športa.

United Media je vodilno medijsko podjetje na področju jugovzhodne Evrope, v okviru katere deluje 55 televizijskih kanalov in 28 spletnih portalov ter številne revije in radijske postaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!