Upokojeni britanski polkovnik: Zaradi Rusije moramo razmisliti o naborništvu

Svet 29. Jan 202413:06 7 komentarjev
Tim Collins
Upokojeni britqanski polkovnik Tim Collins na konferenci leta 2004 (Foto: PROFIMEDIA)

Če bo Rusija začela ogrožati varnost Velike Britanije, bo morala država resno razmisliti o uvedbi naborništva, je prepričan nekdanji polkovnik britanske vojske, saj da trenutno njihove sile niso pripravljene na tako grožnjo.

“Nimamo izbire, saj naša vojska absolutno ni pripravljena, da brani Evropo,” je opozoril upokojeni britanski polkovnik Tim Collins.

Ob opozorilu je poudaril, da se morajo “v Veliki Britaniji zbuditi,” saj bi lahko Rusija v primeru zmage nad Ukrajino povečala svoje ambicije. “Če Ukrajina ne bo zmagala, bomo na vrsti mi,” je dejal.

Zato je tudi prepričan, da bi morala Evropa okrepiti podporo napadeni Ukrajini. Obenem zagovarja pripravo načrta v primeru, da se vojna v Ukrajini ne konča, kot bi si želeli, je dejal v nedeljskem pogovoru za Sky News.

V raketnem napadu na Kijev in Harkov mrtvi in ranjeni
Posledice raketnega napada v Harkovu. (Foto: Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS)

Že pred leti, ko je kot poveljnik prevzel bataljon, je skupini primanjkovalo okoli 250 vojakov, a so kljub temu v dveh letih dosegli zapolnitev (kopenski bataljoni imajo glede na tip formacije od 300 do 1.000 vojakov). Zdaj je situacija po njegovih besedah še bolj skrb vzbujajoča, saj je rekrutski sistem ne prinaša želenih rezultatov. “Raje bi videl, da bi šlo brez naborništva, a bo to kmalu edina izbira,” je komentiral.

Prav tako na manko pripravljenosti opozarja nekdanji vrhovni poveljnik Nata v Veliki Britaniji general Sir Richard Sherriff.

Obrambni minister ne verjame, da bi Rusija napadla Nato

Na Downing Streetu kljub pozivom Collinsa zagotavljajo, da bo naborništvo ostalo prostovoljno, piše Sky News.  Britanski obrambni minister namreč ne verjame, da bi Rusija res začela vojno z zvezo Nato.

Na ministrstvu se  luči naraščanja napetosti soočali tudi s kritikami, zakaj se njihovi izdatki porabljajo za napade na hutijevce v Rdečem morju. Sodelovanje so pripisali zavezništvu z Washingtonom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje