Von der Leyen v Izraelu dejala, da je za to, kar se dogaja, kriv “le Hamas”

Svet 13. Okt 202312:35 > 18:27 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: Johanna Geron/REUTERS)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prispela v Izrael. Namen obiska je bil izraziti solidarnost z Izraelci po Hamasovem sobotnem napadu.

Zaradi napada Hamasa na Izrael so ogroženi tudi Palestinci, je danes v izjavi po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Vem, da bo Izrael s svojim odzivom pokazal, da je demokratična država,” je sporočila in zagotovila, da Evropa Izraelu stoji ob strani. Judovska država ima po njenem “pravico, da se brani” pred “grozodejstvi, ki jih je zagrešil Hamas”.

“Naj jasno povem, da je za to, kar se dogaja, odgovoren samo Hamas,” je dejala von der Leyen in poudarila, da dejanja Hamasa nimajo nobene povezave z legitimnimi težnjami palestinskega ljudstva. “Nasprotno, grozote, ki jih je sprožil Hamas, nedolžnim Palestincem prinašajo le še več trpljenja,” je opozorila. Ob tem je izrazila prepričanje, da bo Izrael s svojim odzivom pokazal, da je demokratična država.

Kot je dodala, je bila v zadnjih dneh v stiku tudi z jordanskim kraljem Abdulahom in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Evropa si bo še naprej prizadevala za miren in povezan Bližnji vzhod, je poudarila.

Pri tem je opozorila, da dejanja Hamasa vplivajo na zgodovinsko zbliževanje med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami. Pozorno bi morali po njenih besedah spremljati tiste, ki imajo koristi od nenehnega konflikta na Bližnjem vzhodu, kot sta Iran in Rusija. “Zato je zdaj čas za še tesnejše sodelovanje z Izraelom in državami v regiji za stabilnost in boj proti terorizmu,” je dodala.

Von der Leyen je danes Izrael obiskala skupaj s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola. Ta je ob prihodu izrazila solidarnost z Izraelom in poudarila, da “teror ne bo prevladal”. “Lahko in moramo ustaviti Hamas. Obenem pa moramo storiti tudi vse, kar lahko, da ublažimo humanitarne posledice,” je sporočila.

V Bruslju so danes sicer v luči poziva Izraela k umiku prebivalcev severnega dela Gaze poudarili, da je EU zaskrbljena zaradi humanitarnih razmer v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje