Uslužbenca veleposlaništva ZDA podkupovala španske tajne agente, oba so izgnali

Svet 07. Dec 202321:09 0 komentarjev
dajanje denarja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Španija je iz veleposlaništva ZDA izgnala dva uslužbenca, ker naj bi španske obveščevalce podkupovala za zaupne informacije. Ob tem je španska vlada tudi potrdila aretacijo dveh španskih obveščevalcev.

Posredovanje zaupnih informacij Washingtonu naj bi španske oblasti opazile, ko sta dva agenta španske obveščevalne agencije CNI dostopala do informacij, ki niso bile v njune pristojnosti. Preiskava naj bi se začela že pred poletjem, agenta pa so aretirali pred dvema mesecema, je poročal El Pais.

Agenta naj bi zaupne informacije posredovala dvema uslužbencema ameriškega veleposlaništva, ki ju je Španija že izgnala. Za zdaj sicer še ni znano, katere informacije sta jima posredovala.

Po poročanju španskih medijev naj bi tako španska obrambna ministrica Margarita Robles kot zunanji minister Jose Manuel Albares govorila z ameriškim veleposlanikom in ga prosila za pojasnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Pedro Sanchez pa je v torek na neformalnem pogovoru z novinarji priznal, da je primer v Madridu povzročil razburjenje, vendar se je izognil kritikam ZDA in vztrajal, da je bila zadeva že rešena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!