Usmrčene zaradi posilstva belke 70 let pozneje pomilostili

Svet 01. Sep 202111:15 0 komentarjev
Pomilostitev
CNN

Skupino sedmih temnopoltih moških, ki so jih v ameriški zvezni državi Virginia pred 70 leti obsodili zaradi domnevnega posilstva belke in jih usmrtili, so zdaj posthumno pomilostili. Na smrtno kazen jih je obsodila porota, ki so jo sestavljali izključno belopolti porotniki.

Pomilostitve je podpisal guverner zvezne države Virginia Ralph Northam. Iz njegovega urada so ob tem sporočili, da pomilostitve sicer ne naslavljajo vprašanja krivde sedmerice, priznavajo pa, da je bila sodba sprejeta na podlagi pomanjkljivega sojenja in da je bila sodba rasno pristranska.

Vsi si zaslužimo pravosodni sistem, ki je pošten in enakopraven do vsakega, ne glede na njegov status in videz, so še dodali v uradu. Zahvalili so se zagovornikom obsojenih in njihovim družinam za njihovo “predanost in vzdržljivost”.

Družine pomiloščenih obsojencev so poudarile, da so bili moški pred 70 leti zaslišani brez prisotnosti odvetnika, njihova priznanja pa so izsilili z grožnjami.

Sedmerica naj bi januarja 1949 posilila 32-letno Ruby Stroud Floyd, potem ko je ta odšla v večinsko črnsko sosesko. Februarja 1951 so obsojene usmrtili na električnem stolu.

Družine in zagovorniki usmrčenih so lani osnovali iniciativo, ki se je odločno zavzemala za njihovo posmrtno pomilostitev. “Ta dogodek mi je povzročil travme,” je o usmrtitvi enega od obsojencev povedal njegov bratranec. “Rad bi zaključil s tem poglavjem.”

Zvezna država Virginia je smrtno kazen prepovedala šele letos, pred tem pa je po poročanju CNN usmrtila več ljudi kot katera koli druga zvezna država. Študije so pokazale, da so bili obtoženci več kot trikrat pogosteje obsojeni na smrt, če je bila žrtev belopolta kot v primerih, ko je bila temnopolta. Med leti 1908 in 1951 je bilo zaradi posilstva v Virginiji usmrčenih 45 obsojencev in vsi so bili temnopolti.

Leta 1977 je ameriško vrhovno sodišče razsodilo, da je usmrtitev zaradi posilstva kruta in nenavadno ostra kazen.

“Čeprav ne moremo spremeniti preteklosti, upam, da bo današnja pomilostitev (družinam, op. a.) prinesla vsaj malo miru,” je še dejal guverner Northam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!