Uspeh v Srbiji: samo v dveh dneh prejeli več orožja kot v zadnjih treh akcijah

Svet 10. Maj 202308:33 3 komentarji
Predaja orožja,
MUP Srbije

Po tragičnih strelskih pohodih se v Srbiji nadaljuje zbiranje neregistriranega orožja. Policisti so do torka zvečer v roke dobili tri tisoč kosov orožja, pa tudi večje število nabojev in eksploziva. Akcija je, kot kaže, zelo uspešna, saj so po besedah notranjega ministrstva v dveh dneh prejeli več neprijavljenega orožja kot v zadnjih treh podobnih projektih.

V Srbiji je v ponedeljek stekla akcija predajanja neregistriranega orožja in streliva. Za vse, ki ga bodo policiji izročili do 8. junija, ne bo nobenih posledic, prav tako jim ne bo treba pojasnjevati izvora orožja. Po enem mesecu pa bodo po državi sledile racije, preiskave domov in ostre sankcije, če bo policija še pri kom odkrila neregistrirano orožje.

Kot je v torek zvečer sporočilo srbsko notranje ministrstvo, so v prvih dveh dneh prejeli že tri tisoč kosov neprijavljenega orožja, 125.000 nabojev in 150 minskoeksplozivnih sredstev. “Prebivalci države so nam v dveh dneh prinesli več orožja kot v treh zadnjih akcijah skupaj,” so še zapisali na Facebookovi strani ministrstva.

Veliko neregistriranega orožja so policisti prejeli že v ponedeljek, ko so nekateri na policijske postaje prinesli tudi minomete.

Zbiranje neprijavljenega orožja sledi tragičnima strelskima pohodoma v beograjski šoli in okolici Mladenovca, ki sta skupno vzela 17 življenj. Takoj po napadih je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bodo v Srbiji zmanjšali količino zakonitega orožja za kar 90 odstotkov in uvedli ostre kazni za vse, ki bodo še vedno posedovali neprijavljeno orožje.

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja – od pištol do lovskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje