Mesec dni časa za predajo neregistriranega orožja, potem racije po domovih

Svet 08. Maj 202311:30 6 komentarjev
streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA

Po strelskih pohodih v Srbiji – prvi se je zgodil v beograjski osnovni šoli, ko je pod streli 13-letnega napadalca umrlo devet ljudi – je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bo v državi količino orožja zmanjšal za kar 90 odstotkov. Medtem je od danes v vseh srbskih šolah povečana tudi prisotnost policije.

Po dveh strelskih pohodih, ki sta minuli teden pretresla Srbijo – v beograjski šoli in dan kasneje še v okolici Mladenova – v katerih je skupaj umrlo 17 ljudi, je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bo z ukrepi v Srbiji količino orožja zmanjšal za kar 90 odstotkov.

Tako je od danes med drugim v Srbiji mogoče brez kakršnihkoli posledic na policijskih postajah po državi predati orožje in strelivo, ki ga ljudje posedujejo nezakonito. Po enem mesecu bodo sledile preiskave domov in ostre sankcije, če bo policija pri kom odkrila neregistrirano orožje, je napovedal v nastopu na srbski javni televiziji RTS.

“Drugi ukrep je drastično, 90-odstotno zmanjšanje zakonitega orožja, predvsem kratkocevnega,” je poudaril. Pojasnil je, da se to ne nanaša na lovsko orožje, in dodal, da večino umorov zagrešijo s pištolami.

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja – od pištol do lovskega orožja.

Okrepljena varnost v srbskih šolah

“Prisotnost policije bo povečana predvsem ob začetku in koncu pouka, policisti pa bodo s svojo navzočnostjo delovali preventivno. Tako bodo vlivali zaupanje učencem in staršem, da obstajajo predstavniki države, ki jih bodo zaščitili,” je dejal srbski državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Željko Brkić.

Dodal je, da bodo policisti med prisotnostjo v šolah zbirali informacije in na njihovi podlagi izvedli določene ukrepe, da bo varnost dvignjena na najvišjo raven.

Brkić je dejal, da bo ta ukrep veljal tudi v prihodnjih dneh, policija pa bo delovala na najvišji stopnji angažiranosti. Ob tem je državljane pozval, naj policiji sporočijo vse pomembne informacije, ki bi jih imeli o kakršnihkoli problematičnih ravnanjih ali drugih dogodkih, ki bi lahko vplivali na varnost učencev v srbskih šolah.

Pred beograjsko osnovno šolo Vladislava Ribnikarja, kjer je minuli teden pod streli 13-letnega napadalca umrlo devet ljudi, so danes štirje policisti, po besedah državnega sekretarja Brkića pa so varnostni ukrepi zelo poostreni.

Spomin na žrtve v Srbiji
PROFIMEDIA

“Na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja je bil pred tragičnim dogodkom že prisoten policist, ki pa je bil zadolžen še za druge šole v okolici. Od danes bodo tam prisotni štirje policisti, ki bodo nadzor nadaljevali tudi v prihodnjih dneh,” je pojasnil Željko Brkić.

Ob tem je dejal še, da je srbska policija od 3. maja v Beogradu obravnavala 43 primerov poveličevanja zločinov in groženj na družbenih omrežjih, po vsej državi pa več kot 90 tovrstnih primerov.

“24 primerov smo zaznali po spletu, zaradi česar smo na pogovore privedli osem mladoletnih in eno polnoletno osebo. Šest mladoletnikov smo pridržali, podanih je bilo šest kazenskih ovadb v rednem postopku,” je še pojasnil Brkić in dodal, da je zaradi tovrstnih groženj predvidena večletna zaporna kazen.

Spomnimo: V sredo je 13-letni napadalec v prostorih beograjske osnovne šole Vladislava Ribnikarja ubil varnostnika in osem vrstnikov, manj kot 36 ur kasneje pa je 21-letnik v okolici Mladenovca ustrelil osem ljudi. V Srbiji je bilo zaradi strelskih pohodov tridnevno žalovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje